Česko dodá Pákistánu padesát větrných elektráren za čtyři miliardy korun

Čtyři miliardy korun by mohla být hodnota obchodu, který uzavřela královéhradecká společnost Wikov Wind ze strojírenské skupiny Wikov Industry s Pákistánem. Jedná se o dodání padesáti větrných elektráren.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna | Foto: Comstock Images

Původní dohoda firmy Wikov Wind s vládou pákistánské provincie Sindh byla na poloviční počet větrných zařízení. Na konečném, dvojnásobném počtu se dohodly obě strany dnes v Praze.

Díky této zakázce vzniknou v Česku desítky pracovních míst. Firma zaměstná zejména pracovníky do technických profesí, montáže a servisu. Pracovní příležitosti vytvoří Wikov Wind i v Pákistánu, kde například při terénních úpravách využije služeb lokálních firem.

Skupina Wikov Industry se skládá za čtyř dílčích firem - Wikov Wind, Wikov MGI, Wikov Gear a Wikov Sázavan. Skupina zaměstnává 715 lidí a její hospodaření je ziskové.

Stavba by měla započít v roce 2013 a trvat by měla rok. Do začátku stavby je třeba doladit financování projektu z pákistánské strany. Podíl na výdajích přislíbila i pákistánská vláda.

Provincie Sindh je bohatá na lignit, proto o možném budování tepelných elektráren a oceláren jedná s provincií také firma Vítkovice Group.

Marína Dvořáková, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme