Česko dostalo pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů

Česko bude muset zaplatit vysokou pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů. Podle rozhodnutí Evropské komise nás to bude stát více než 12 milionu eur, tedy skoro 350 milionů korun. Vyšší pokutu dostalo z devíti členských států jen Polsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Česká republika překročila povolené zásoby u masa, ovoce a rýže. Členské státy budou mít na uhrazení poplatků čtyři roky.

"Opatření, jejichž cílem je zabránit vytváření přebytečných zásob, jsou běžným prvkem každého rozšíření EU," uvedla komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová.

Jak Českému rozhlasu řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič, udělá všechno pro to, aby Česká republika pokutu platit nemusela. "Ještě se můžeme snažit rozporovat toto rozhodnutí ve výboru Evropské komise, který má zasednout v polovině dubna, a následně bychom se hájili soudní cestou," uvedl Gandalovič.

Podle něj nebylo prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," řekl Gandalovič. Podotkl také, že Evropská komise přes opakované žádosti postižených zemí nestanovila definici nadlimitních zásob.

Skupina deseti zemí, které do Evropské unie vstupovaly v roce 2004, se musela zavázat, že nebude nadbytečně hromadit zásoby zemědělských produktů, jak se v minulých desetiletích často stávalo. EU byla kritizovaná za takzvaná jezera vína či mléka a hory másla nebo masa, které se musely likvidovat za peníze daňových poplatníků.

Z deseti nových členských zemí však svému závazku dostálo jen Maďarsko. Česko má po Polsku druhé největší zásoby, proto také dostala druhou nejvyšší pokutu. Asi 4,6 milionu eur (téměř 130 milionů korun) musí zaplatit i Slovensko.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme