Česko dostalo pokutu za překročení kvót na mléko

Pokutu 150 milionů korun bude muset Česká republika zaplatit za překročení unijních kvót na výrobu mléka v loňském roce. Tuto částku pak bude vymáhat od výrobců, kteří kvóty překročili. Pokutu dostalo celkem 9 zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krávy

krávy | Foto: Pavel Kudrna | Zdroj: Český rozhlas

Kvóty na výrobu mléka si jednotlivé země dohodly ještě před vstupem do Evropské unie a zavázaly se je dodržovat. Čeští výrobci loni překročili produkci celkem o 17 tisíc tun, pokuta činí zhruba 9 korun za litr a výsledný finanční postih je pro Českou republiku asi 150 milionů korun.

Praxe je taková, že stát zaplatí tyto peníze Evropské komisi a následně je vymáhá po samotných výrobcích. Česko je jednou z devíti pokutovaných zemí, zdaleka ale není největším hříšníkem.

Itálie za překročení kvót zaplatí v přepočtu více než pět miliard korun, Polsko zhruba polovinu této částky a Německo miliardu 600 tisíc korun. Celkem pak bude komise vymáhat po členských státech 10 miliard korun, přičemž tři zmíněné země zaplatí zhruba devět desetin z této částky.

Příští rok by se tato situace v Česku už opakovat neměla, řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva zemědělství Hugo Roldan. "Pro kvótový rok 2006 až 2007 jsme navýšili svoji kvótu o takzvanou restrukturalizační rezervu, která činí 55 milionů litrů. A když uvážíme, že spotřeba mléka u nás spíše stagnuje, tak se dá velmi reálně předpokládat, že v tomto roce nedojde k překročení kvóty mléka, a tedy ani k udělení dalších sankcí."

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme