Česko dostalo varování kvůli energetice

Většina členských zemí Evropské unie včetně České republiky dostala vážné varování z Bruselu - pokud do jednoho roku neuvolní trh s energetikou, hrozí jim vysoké pokuty. Evropská komise dnes rozhodla, že vlády formálně upozorní, že neprovádějí deregulaci trhu s energií ztak, jak zavázaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Jan Rosenauer

17 z 25 zemí Unie, včetně České republiky, nevytváří na trhu s energií plně konkurenční prostředí. Porušují tak příslušnou evropskou směrnici a komise proto rozhodla, že proti nim zahájí první ze tří stupňů právního řízení - to v konečné fázi může skončit pokutami vyměřenými Evropským soudním dvorem. Česká republika spolu s několika dalšími zeměmi navíc neinformovaly, jak se jim daří využívat obnovitelných zdrojů energie.

"Děláme jen svou práci," uvedl komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Komisi nejvíc vadí, že členské země nepodnikají kroky ke zrušení nespravedlivých cenových kontrol, které zvýhodňují velké společnosti vlastněné státem - takzvané národní šampiony.

Zákazníci také obvykle mají minimální možnost výběru v tom, kdo jim bude energii dodávat. Komisař Piebalgs dodal, že Španělsko a Lucembursko už mohou očekávat přímo obsílku od této nejvyšší rozhodčí instituce: "Tyto dvě země nás ani neinformovaly o tom, jak hodlají evropské směrnice uvést do své národní legislativy a budou proto čelit Evropskému soudnímu dvoru," řekl mimo jiné Andris Piebalgs. Evropská komise už nedávno pohrozila, že sáhne k tvrdším opatřením

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Bis dnes v reakci na kroky komise řekl, že ministerstvo zatím nedostalo oficiální stanovisko a nemůže tedy na výtky adekvátně reagovat. Energetické směrnice ale podle jeho názoru byly do českého práva zaváděny správně. "Jsem přesvědčený, že se jedná o omyl," komentoval Bis dnešní rozhodnutí Evropské komise.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme