Česko v pololetí získalo z unie nejméně peněz od roku 2012. Důvodem je pomalé čerpání

Česká republika v pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 10,4 miliardy korun více, než do něj odvedla. Vyplývá to z informací zveřejněných ministerstvem financí na internetu. Loni v pololetí tzv. čistá pozice země činila 16,7 miliardy korun.

Praha (Aktualizováno: 10:48 27. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

České peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Čistá pozice za první pololetí je letos nejnižší od prvního pololetí 2012, kdy byla 6,6 miliardy korun. Naopak nejvyšší byla v prvním pololetí 2015, a to 126,8 miliardy korun.

Pokles čisté pozice ve srovnání s předchozími roky je podle ministerstva financí způsoben hlavně pomalým tempem realizace projektů spolufinancovaných z fondů politiky soudržnosti v první polovině letošního roku.

„Přes tento cyklický výkyv z odhadů vyplývá, že ČR do konce tohoto roku vyčerpá přidělené prostředky politiky soudržnosti tak, aby nedošlo ke ztrátě,“ uvedlo ministerstvo.

Bankovní asociace zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky

Číst článek

Česká republika v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 32,9 miliardy korun a odvedla do něj 22,5 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Na politiku soudržnosti České republiky v pololetí získala 8,1 miliardy korun. Příjmy ze Společné zemědělské politiky činily 24,7 miliardy korun, z toho objem přímých plateb byl 20,7 miliardy Kč.

Přes bilion korun zisku

Celkově od vstupu do Evropské unie v květnu 2004 tak ČR do konce června zaplatila do rozpočtu unie 538,3 miliardy korun a získala z něj 1,24 bilionu korun. Celkem Česko dosud získala z unie o 705,8 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Stejně na tom jsou podle posledních dostupných údajů Evropské komise z roku 2016 země, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí unie, jako jsou Německo, Francie, Itálie a Velká Británie.

V roce 2016 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 11 miliard eur (zhruba 279 miliard Kč) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz loni bylo Polsko, které získalo z rozpočtu unie o sedm miliard eur (cca 180 miliard korun) více, než do něj odvedlo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme