Česko letos získalo z evropského rozpočtu o 50 miliard korun více, než odvedlo. Zvýšily se i příjmy z fondů

Česká republika v letošním prvním pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 50,1 miliardy korun více, než do něj odvedla. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Loni v pololetí tzv. čistá pozice Česka činila 24,4 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie

Celkově od vstupu do EU zaplatilo Česko do rozpočtu unie 648,8 miliardy korun a získalo z něj 1,51 bilionu korun (ilustrační foto) | Foto: Fabrizio Bensch | Zdroj: Reuters

Nárůst čisté pozice je letos v pololetí podle ministerstva financí způsoben především vyššími příjmy Česka z fondů Evropské unie, včetně dodatečných zálohových plateb v souvislosti s reakcí na pandemii koronaviru. Česká republika v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 82,1 miliardy korun a odvedla do něj 32 miliard korun – zůstala tak stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Euro nabízí dlouhodobé výhody, v nastávající krizi je ale lepší koruna, tvrdí guvernér ČNB Rusnok

Číst článek

Příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti činily v pololetí 52,4 miliardy korun a na Společnou zemědělskou politiku Česká republika získala 29,7 miliardy korun.

Celkově od vstupu do Evropské unie v květnu 2004 tak Česko do konce června zaplatilo do rozpočtu Evropské unie 648,8 miliardy korun a získalo z něj 1,51 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 859,9 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2018 země, které vstoupily do EU v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie, Itálie nebo Velká Británie.

V roce 2018 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 13,4 miliardy eur (zhruba 338 miliard korun) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 12,3 miliardy eur víc (zhruba 310 miliard korun), než do něj odvedlo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme