Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles

Pokles domácí ekonomiky skoro o tři procenta. Právě takový hospodářský propad letos podle odhadu Evropské komise zaznamená Česká republika. Přesný předvídaný údaj zní, že české hospodářství oslabí o 2,7 procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankrot, krize

bankrot, krize | Foto: Free Stock Photos

Česká ekonomika tak na tom ale bude v rámci Unie relativně dobře. Výkon celé sedmadvacítky i eurozóny totiž při pokračující globální hospodářské krizi klesne v průměru o plná čtyři procenta. Zlepšení Evropská komise očekává až v roce 2010. Bude to ale stačit jen na chabý růst některých států, který v žádném z nich nepřesáhne jedno procento. V Česku to mají být pouhé tři desetiny procenta.

Celkově ale ekonomika Evropské unie poklesne i v roce 2010, a to o jednu desetinu procenta. Důvodem bude především pokračující propad pobaltských ekonomik a také bývalého ,ekonomického tygra' Irska.

Současně rychle roste míra zadlužení Česka i celé Evropské unie. O důvodech vysokého zadlužení komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia říká: "Zhoršení stavu veřejných financí je velmi hluboké. Důvodem je zvýšení sociálních výdajů, především podpor v nezaměstnanosti, klesající rozpočtové příjmy, a také finanční injekce do ekonomik, které přijaly jednotlivé vlády."

Komisař Almunia ale zdůraznil, že na konci letošního roku se už projeví protikrizová opatření jednotlivých zemí. Optimisticky říká: "Prognóza je stále chmurná, ale poprvé od poloviny roku 2007 jsou tady pozitivní signály; objevily se v posledních týdnech."

V evropském společenství bude také kvůli zpomalení ekonomiky rychle narůstat nezaměstnanost: V roce 2010 téměř na jedenáct procent. V Česku má být ve stejném roce bez práce skoro sedm a půl procenta práceschopných občanů.

Přečtěte si také:
Jarní oživení na německém pracovním trhu se kvůli dopadům krize nedostavilo
Obama: Ekonomická krize ještě bude bolet
Těžké časy dopadly na automobilku Škoda Auto
Evropská komise požaduje konec odměnám pro neúspěšné manažery
Microsoft zaznamenal první propad tržeb v historii

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme