Česko investory neláká

Česká republika je pro zahraniční investory méně atraktivní. Vyčítají nám totiž nedostek prostor pro podnikání, pomalé hodnocení vlivu na životní prostředí a malou flexibilitu pracovní síly. Zaměstnanci neznají dostatečně jazyky a infrastruktura je také relativně horší. Oproti asijské konkurenci jsme zase příliš drazí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slévárna

slévárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Tvrdí to Luděk Nechleba z agentury Czechinvest, která k nám zahraniční kapitál láká. "Pokud nás tyto firmy srovnávají třeba se západními zeměmi, pak máme relativně horší infrastrukturu a jazykovou vybavenost našich zaměstnanců. A pokud nás naopak srovnávají se zeměmi Dálného východu, tak máme již v současné době relativně drahou pracovní sílu a poměrně nízké investiční pobídky."

Zahraniční investoři nás kritizují za pomalé změny v legislativě. Parlament sice nové zákony přijímá, jejich zavádění do praxe však pokulhává. Souvisí to prý s tradiční českou byrokracií. Luděk Nechleba připomíná další nedostatky. "V současné době máme relativně malou zásobu připravených kvalitních průmyslových hal a relativně zdlouhavý proces zhodnocení vlivu na životní prostředí a samozřejmě poměrně malou flexibilitu pracovní síly."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme