Česko je bazénovou velmocí. Domácích koupališť přibývá i kvůli drahým zájezdům

Bazény všude, kam se podíváte. I tak by se dala charakterizovat Česká republika. Dlouhodobě totiž patří mezi země s nejvyšším počtem bazénů v přepočtu na obyvatele. V současnosti jich je v Česku už zhruba půl milionu. Pro mnoho lidí je to vítaná a hlavně levnější alternativa, jak strávit dovolenou u vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén (ilustrační foto)

Bazén (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Čtyři miliony Čechů vyjely vloni na dovolenou do zahraničí. Přesto ale jejich počet každým rokem klesá - jen loni vycestovalo za hranice o 130 tisíc lidí míň než v roce 2013.

Důvodem jsou dražší zájezdy a taky slabá koruna. Letos navíc zájezdy ještě podraží, potvrzuje mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko patří k bazénovým velmocím. Kolik bazénů Češi mají a jaké jsou důvody jejich rostoucí obliby, zjišťovala Zuzana Švejdová

„Průměrná cena prodaného zájezdu se loni zvýšila a přesáhla 13 tisíc korun na osobu. V letošním roce cestovní kanceláře opět evidují mírný nárůst ceny prodaného zájezdu, nicméně se zatím pohybujeme řádově ve stokorunách.“

Zkracuje se i doba pobytu. Zatímco ještě před pěti lety převažovaly čtrnáctidenní zájezdy, dnes lidé vycestují nejčastěji na týden. A stále častěji si také Češi užívají vody doma na zahradě ve vlastním bazénu. Těch je v současnosti po celém Česku okolo půl milionu.

„Jsme v tomto případě velmocí. Dneska je standardem mít už při novostavbách bazén jako součást domu. Opravdu v těch rodinných bazénech jsme na špici v Evropě, ne-li na světě,“ říká místopředseda představenstva Asociace bazénů a saun Bohumil Šťastný.

Víc bazénů už mají jen ve Španělsku a Francii. Třeba největší český prodejce bazénů Mountfield prodá každoročně 40 tisíc domácích koupališť. Loni dokonce prodeje trhaly rekordy, vypočítává zástupce společnosti Michal Dluhoš.

„Zatímco před 10 lety byla hlavním a jasně dominantním důvodem pořízení bazénů prestiž spojená s vlastnictvím bazénu, nyní je to výrazně nižší cena bazénu. Čím dál víc lidí tráví čas na svých zahradách. My jsme za dobu svojí existence umístili na české zahrady přes 300 tisíc bazénů, a to jak klasických nadzemních, tak i velkých rodinných zapuštěných bazénů.“

Napuštění bazénu se prodraží

Letos si ale Češi za napuštění bazénu připlatí. Průměrná cena vodného a stočného se totiž oproti loňsku zvýšila na 81 korun za metr krychlový. Naplnění středně velkého bazénu s objemem 20 kubíků tak domácnost vyjde zhruba na 1600 korun. Podle ekonoma Jana Macháče navíc voda v příštích letech ještě podraží.

„Jedním z důvodů, proč dochází ke dražení nebo proč k němu třeba v následujících letech je, že se platí poplatek za odběr vody. Plánuje se v současné době, že tam dojde k navýšení tohoto poplatku, a to poměrně významně, asi o korunu nebo o dvě,“ upřesňuje ekonom.

Ceny vody se v jednotlivých městech liší. Nejmíň zaplatí lidé v Krnově - zhruba 42 korun za kubík, skoro trojnásobně víc musí vydat domácnosti na Sokolovsku.

Kvůli vysoké rychlosti proudění vody v potrubí může dojít i ke znečištění vody. Jistější je proto dovoz vody v cisterně. Takovou službu už nabízí většina vodárenských podniků. Cena je ale zhruba dvakrát vyšší než z kohoutku.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme