Česko je druhé v podpoře obnovitelných zdrojů, každá domácnost přispívá tisícikorunou

České investice do obnovitelných zdrojů jsou druhé největší na světě. Mají přitom velmi vážný dopad na naší ekonomiku. Vyplývá to ze studie společnosti Next Finance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Podle průzkumů veřejného mínění je až 77 procent domácností u nás ochotno podpořit myšlenku zelené energie. A představuje si, že by přispívalo stokorunou měsíčně. Jenže studie říká, že ve skutečnosti na ni už teď každý přispívá částkou desetkrát vyšší.

Podle Next finance zaplatí v průměru každá domácnost na podporu obnovitelných zdrojů měsíčně 1047 korun. A další peníze přidává stát. Letos téměř 12 miliard korun. Většina z toho jde na podporu solárních elektráren.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry Next finance prostudovala Jitka Hanžlová

„Ukazuje se, že v roce 2010 přibylo v České republice dvakrát více kapacity (solární) než v celých Spojených státech. Celková česká solární kapacita je nyní dvakrát větší než, než má celá Francie,“ potvrzuje autor studie Vladimír Pikora.

Pokud jde o investice do obnovitelných zdrojů v přepočtu na jednoho obyvatele, je Česká republika celkově na druhé pozici. Před námi jsou pouze Němci. Důvodem je štědrá a současně nepřehledná státní podpora.

Kdo měl správné informace a včas investoval, mohl získat hned tři druhy podpory: Daňové zvýhodnění, garantované výkupní ceny a dotační programy a to hned několik různých druhů a od různých ministerstev.

Utajení vlastníci

„Podle mne zde hrají roli i akcie na doručitele. My tedy nevíme, kdo vlastně z toho byznysu profituje. Možná, že to jsou naši politici, možná jsou to ti, kteří ten systém vymysleli, možná ti, kteří ho regulují. Víme, že zde vznikla úzká skupinka lidí, kteří na tom systému velmi dobře profitují a financujeme to nakonec všichni,“ dodává Vladimír Pikora.

Řada evropských států už podporu obnovitelných zdrojů snižuje. Pokud bychom u nás šli podobnou cestou, podle Next finance by se zvýšila konkurenceschopnost průmyslu, protože i podniky platí za obnovitelné zdroje.

Mohl by se snížit deficit státního rozpočtu, v příštím roce až o 14 procent. Nebo by mohl stát investovat do dálnic případně snížit některé daně. A přitom by se sektor obnovitelných zdrojů mohl dál udržet i v konkurenčním prostředí.

Zástupci solárního byznysu tvrdí, že závěry ekonomů Next finance jsou spekulativní a odmítají je.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme