Česko je mezi sedmi nejméně zadluženými zeměmi Evropské unie

Dluh vládních institucí v České republice klesl na 41 procent HDP. Zemí s vůbec nejmenším dluhem v EU je podle Eurostatu Estonsko s 9,7 procenta HDP, následují Lucembursko, Bulharsko, Lotyšsko, Rumunsko a Dánsko. Nejvíc dluhů mají v poměru k HDP Řecko se 176,9 procenta, Itálie a Belgie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Vliv na snížení dluhu měly a mají úsporná opatření, která připravili ministři financí Eduard Janota v kabinetu Jan Fischera, Miroslav Kalousek ve vládě Petra Nečase i současná vláda Bohuslava Sobotky.

Mezi nástroje snižující dluh vládních insitucí patří například vysoké sociální odvody. Česká republika odvádí po Francii nejvíc v Evropě.

„Vysoké zdanění práce je podle mě konkrétním příkladem toho, proč máme relativně vyrovnané veřejné finance, což samozřejmě má i své negativní dopady, protože pro zaměstnavatele jsou zaměstnanci drazí, i když dostávají v porovnání s dalšími evropskými zeměmi velice nízkou mzdu,“ vysvětluje ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Dluh vládních institucí zemí Evropské unie - údaje za rok 2015 | Foto: ČTK

Eurostat sleduje i hospodaření vládních institucí, jde o ministerstva, obecní a krajské úřady, školy, veřejné nemocnice nebo zdravotní pojišťovny. Patří sem i Český rozhlas a Česká televize.

Česká republika si v tomto ohledu vede nejlépe od roku 1995, kdy statistici tato data zaznamenávají. V celém vládním sektoru je schodek 0,4 procenta, v roce 2012 to byla čtyři procenta.

Ke snížení schodku hospodaření celého sektoru pomohlo lepší čerpání evropských fondů, šetrnější hospodaření radnic a krajů, ale i zdravotních pojišťoven. Více je i zahraničních investic a zvýšily se také příjmy z daní.

Deficit (přebytek) veřejných financí zemí Evropské unie - údaje za rok 2015 | Foto: ČTK

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme