Česko je podle Bruselu mezi šesti zeměmi s nejrizikovějšími veřejnými financemi

Česko patří mezi šest zemí s nejrizikovějším vývojem veřejných financí. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise. Zemi ohrožuje stárnutí populace, které by se mělo promítnout i do růstu HDP. Ten by měl po roce 2010 zpomalit až na 2,6 procenta a mezi lety 2031 až 2050 až na 0,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Spolu s Českem se na konci evropského žebříčku vyskytují Řecko, Kypr, Maďarsko, Portugalsko a Slovinsko. Naopak Slovensko si vede o poznání lépe. Brusel ho zařadil do skupiny zemí se středně rizikovým vývojem veřejných financí. Za jeho lepší hodnocení může zejména důchodová reforma, kterou přijala bývalá vláda.

Evropská komise zároveň varuje Česko, že poměr lidí v neproduktivním a produktivním věku se začne výrazně měnit. V roce 2050 by měli lidé nad 65 let tvořit 55 procent počtu lidí ve skupině od 15 do 65 let. Růst by také měly výdaje spojené se stárnutím populace. V Česku by měly během příštích 44 let vzrůst o 7,2 procentního bodu, což je významně více, než činí průměr všech zemí Evropské unie.

Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme