Česko je podle Tlustého blízko smíru s Nomurou

Česká republika je podle ministra financí Vlastimila Tlustého blízko smíru s japonskou bankou Nomura v kauze IPB. Dohoda by mohla být podepsána ve čtvrtek. Ve vzájemných arbitrážích přitom obě strany po sobě požadují desítky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Tlustý ve studiu Českého rozhlasu

Vlastimil Tlustý ve studiu Českého rozhlasu | Foto: Marián Vojtek

"Dohoda s Nomurou je připravována a mohla by být ve čtvrtek podepsána. Jestli se to skutečně podaří, to uvidíme ve čtvrtek," potvrdil Radiožurnálu ministr Tlustý.

Podmínky dohody ale Tlustý prozradit odmítl. Mluvčí Nomury v České republice Jiří Hrabovský nechtěl informace komentovat.

Ministerstvo financí podle dřívějších vyjádření vedou k smírnému jednání zejména obavy o výsledek probíhajících arbitráží, v nichž se domáhají obě strany desítek miliard korun.

V dohodu doufá i premiér Mirek Topolánek. "Pokud tato smlouva bude podepsána, tak znamená relativně výhodnou pozici pro Českou republiku. Dohoda učiněná dříve před prohranou arbitráží by mohla být jistě výhodnější," uvedl Topolánek.

Jedna arbitráž přitom už rozhodla, že Česká republika nedokázala ochránit investici vloženou do IPB. Teď se rozhoduje o výši odškodnění. Nomura požaduje 40 miliard korun. Naopak Česká republika chce v jiné arbitráži po Nomuře za krach IPB 120 miliard korun.

Vyjednávání o smíru ministerstvo původně vedlo formou třístranných rozhovorů, do nichž byla kromě zmíněných účastníků zapojena i banka ČSOB, která IPB po jejím pádu převzala do správy. Jednání ale nakonec vyústila v oddělená vyjednávání resortu s japonskou stranou a s ČSOB.

Ekonom a bývalý poradce ministra financí Miroslav Zámečník ve vysílání Radiožurnálu řekl, jak by měla úspěšně vyjednaná smírná dohoda vypadat. "Smír bez anexí a kontribucí by měl dopadnout tak, že Česká republika nebude nic platit, pak je to velmi dobrý výsledek, ke kterému budu první, kdo bude gratulovat panu Tlustému. Tak by se dal měřit úspěch," míní Záměčník.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme