Česko je připravené blokovat na summitu v Bruselu jednotný bankovní dozor

Premiér Petr Nečas má od vlády mandát odmítnout na summitu Evropské unie v Bruselu zřízení celounijního bankovního dozoru. České banky jsou podle předsedy vlády zdravé. Není proto důvod, aby se Česká národní banka vzdávala dohledu nad nimi, zvláště když jsou z 95 procent ovládány mateřskými ústavy v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Zdroj: ČTK

„My nejsme ve svém postoji izolováni. Náš postoj je velmi blízký postoji holandské vlády nebo švédské vlády, čili tady skutečně fungujeme v jakési širší koalici. A já musím říci, že kdyby měla být schvalována bankovní unie v té podobě, v jaké je předložena, tak bychom to bezesporu vetovali,“ uvedl premiér.

Případný souhlas s regulací bankovních ústavů Nečas podmiňuje vyřešením několika sporných bodů.

„Těžko můžeme souhlasit s povinným půjčováním například mezi národními fondy garancí vkladů tak, jak je to uvažováno v některých návrzích. Pokud nebudou tyto problémové otázky vyřešeny tak, aby byla zajištěna garance pro stabilitu českého finančního sektoru, jsem připraven tento návrh zablokovat,“ dodal.

Česko není členem eurozóny. K vstupu do bankovní unie tak prý není důvod

Číst článek

Změny ve fungování měnové unie by podle premiéra znamenaly i přehodnocení českého závazku přijmout euro.

Zřízení bankovního dozoru je podmínkou pro těsnější propojení států, případně pro federalizaci Evropské unie. S přenesením kontroly na ústředí v Bruselu ovšem nespěchá ani Německo a podobnou cestou se zřejmě vydá i Velká Británie.

Jana Zemanová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme