Česko je připraveno vetovat rakouský návrh na změny v DPH

V Evropské unii se schyluje k velkému střetu kvůli dani z přidané hodnoty. Zítra mají v Bruselu jednat ministři financí členských zemí o rakouském návrhu, který by v praxi už od roku 2008 zvýšil například DPH na výstavbu nových bytů České republice z pěti na 19 procent. Současně chce ale ponechat v platnosti výjimky starších členských zemí. Česká republika je připravená rakouský návrh vetovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Rakouský návrh počítá s tím, že by si nové členské země mohly podržet nižší sazbu DPH jen u některých okrajových služeb.

V případě České republiky by to znamenalo, že zatímco například opravy a rekonstrukce bytů by i po roce 2008 byly zdaňované pěti procenty, výstavba nových bytů a dodávky tepla by se zdaňovaly už devatenácti procenty.

To je pro nás nepřijatelné a budeme to vetovat, říká ve svém dnešním prohlášení ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle diplomatů v Bruselu se už před zítřejší bitvou dojednává jednotná fronta zástupců nových členských zemí. Předchozí předsednická země Británie totiž navrhovala ponechat jim výjimky na nižší sazbu DPH až do roku 2015.

V oblasti daní platí v unii pravidlo jednomyslného rozhodování - i veto jediné členské země tak může jednání zablokovat. Pokud se tak zítra stane, bude na Rakousku, aby připravilo návrh přijatelnější pro nové členské země. Předchozí měsíce vytrvale blokovalo dohodu o snížených sazbách DPH Německo.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme