Česko je proti zvýšení státní podpory pro producenty mléka

Ministři zemědělství EU budou jednat o další pomoci producentům mléka. Podle návrhu Evropské komise by státy mohly svým farmářům poskytnout další dotace až do výše 15 000 eur (400 tisíc korun) na 2 roky. Česko větší státní podporu mlékařům nechce povolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny | Foto: prokaji.estranky.cz

Pokud by se členský stát rozhodl svým producentům mléka státní podporu zvýšit, musel by peníze poskytnout z vlastního rozpočtu. Češi se bojí, že by na něco takového neměli peníze. To by naše zemědělce znevýhodnilo třeba oproti německým.

"Pak se to stává soubojem národních ekonomik a země se slabšími ekonomikami by neměly tu možnost. Tak by vznikaly daleko větší rozdíly než je tomu teď," uvedl před začátkem jednání ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Komise pokračuje ve zkoumání chování supermarketů. Podle zemědělců na svých pultech mléčné výrobky nezlevnily, přestože je od farmářů vykupují velmi levně.

Česko je ale podle Komise jedinou zemí Evropské unie, kde ceny v obchodech klesly, i když jen minimálně.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme