Česko je země prolezlá korupcí, píše deník Financial Times

Česko má obrovský problém s korupcí. Netvrdí to už jen aktivisté, ale i prestižní deník Financial Times. Podle něj je naše země úplatkářstvím doslova prolezlá. Zahraniční firmy si proto pořádně rozmyslí, jestli budou v Česku nadále investovat. A pokud odejdou, proděláme všichni: stát přijde o peníze z daní, běžní lidé zase o práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Financial Times, které patří mezi vůbec nejprestižnější noviny na světě, se odvolávají třeba na zkušenosti podnikatele Zdeňka Bakaly. Ten listu řekl, že v Česku se uplácí ve velkém. Jeho firmy proto své aktivity v zemi co nejvíc omezují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavu korupce v Česku mluvil v Odpoledním Radiožurnálu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar

Deník připomíná, že premiér Petr Nečas mluví o boji s korupcí jako o jednom ze svých hlavních úkolů. Podle Financial Times ale výsledky zatím nejsou prakticky žádné.

Kořeny masové korupce prý sahají do počátku 90. let. Řada firem se tehdy obohatila na kuponové privatizaci, kterou Financial Times označují za kontroverzní projekt. Poté v Česku vzniklo nezdravé podnikatelské prostředí.

Situaci považuje za vážnou i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Pro zahraniční investory jsou takové věci jako vymahatelnost práva při rozhodování o umístění svých investic naprosto klíčové. Platí i to, že i některé z českých firem se z České republiky stahují,“ potvrzuje Špicar.

Vládě podle něj nelze upřít snahu korupci řešit, jde ale o dlouhodobý boj. „Všichni doufáme, že se konečně dočkáme kvalitního zákona o veřejných zakázkách, který už se v legislativním procesu blíží do finále, že se vláda odhodlá otevřít takové věci jako zákon o střetu zájmů, který dlouhodobě nefunguje,“ zmínil Špicar.

„Na druhou stranu musím říct, že kvalitní zákony jsou podmínkou nutnou, nikoliv ale dostačující. Řešením je omezování rozhodovacích pravomocí státu, větší transparentnost a tak dále,“ podotkl.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme