Cenový strop od státu je nízký, zní z některých nemocnic. S testováním samoplátců proto končí

Za maximální možnou cenu 1674 korun od pátku provádí testy na přítomnost nového koronaviru většina nemocnic v krajích. Nemocnice v Klatovech, Domažlicích a Kroměříži ale považují cenový strop pro samoplátce nařízený ministerstvem za nízký, a s testováním proto končí. V pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) doplnil, že dalších 82 korun se bude účtovat za odběr. Dosud lidé platili za test většinou od 2500 do 2900 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Test na koronavirus (archivní foto)

Jako jedny z prvních začaly v Česku nabízet testy na koronavirus pro samoplátce nemocnice v Klatovech a Domažlicích. S testováním ale končí, protože se s náklady na odběr a otestování vzorků nevejdou do ceny stanovené ministerstvem. Ilustrační foto | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Jako jedny z prvních začaly v Česku nabízet testy na koronavirus pro samoplátce nemocnice v Klatovech a Domažlicích. S testováním ale končí, protože se s náklady na odběr a otestování vzorků nevejdou do ceny stanovené ministerstvem.

‚Cena testů je nepřijatelná.‘ Cestovní kanceláře apelují na ministra Vojtěcha, aby zveřejnil náklady

Číst článek

„Od soboty přestáváme dělat toto vyšetření. Všechny lidi, kteří jsou na pátek objednaní, ještě otestujeme. Uděláme to za nařízenou cenu s tím, že to páteční vyšetření budeme nejspíš jako nemocnice dotovat,“ uvedl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška. Dosud zájemci o otestování platili 2800 Kč.

S nepořízenou odejdou samoplátci také z Kroměřížské nemocnice, která v pátek ukončila odběry vzorků. Náklady na testování v externí laboratoři jsou podle ní vyšší než maximální částka povolená ministerstvem. „Na testování samoplátců bychom tak museli doplácet, což samozřejmě není možné,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Samoplátci v nemocnici dosud platili za test 3200 korun.

O 300 korun levněji vyšlo testování na koronavirus na Vysočině. Krajské nemocnice ale od pátku cenu snížily na 1674 korun. Už zaregistrovaní zájemci, kteří dopředu zaplatili vyšší částku, ale k odběru přijdou až v pátek, dostanou rozdíl zpět na základě reklamačního protokolu dostupného na webu, uvedla krajská mluvčí Eva Neuwirthová.

Ministerstvo: Čechům pro cestu do Chorvatska bude stačit rezervace ubytování, test nebudou potřebovat

Číst článek

Cenu pro samoplátce od pátku snížila také příbramská nemocnice. První fáze testu stojí 760 korun a další 914 korun, dohromady tedy 1674 Kč. „Věříme, že snížení ceny přispěje k snazšímu přístupu k testům pro ty, kteří je potřebují kvůli své práci či z jiných důvodů,“ řekl mluvčí zařízení Martin Janota. Dosud stál test v příbramské nemocnici 2900 Kč.

Snižování do limitu

Na maximálně možných 1674 korun snížila ceny testů na nový koronavirus také pětice nemocnic, které v Ústeckém kraji provozuje společnost Krajská zdravotní. Ještě ve čtvrtek přitom zájemci za test platili o více než 800 korun více.

Do limitu požadovaného ministerstvem se vejde i Slezská nemocnice v Opavě. „Již od pátku provádíme PCR testy pro samoplátce za cenu 1670 korun, a to díky tomu, že Slezská nemocnice v Opavě má vlastní laboratoř, která provádí vyšetření odebraných vzorků, kdy nejsme závislí na externích laboratořích a především na jejich cenové politice,“ řekl mluvčí nemocnice Karel Siebert.

Regulaci cen testů na nemoc covid-19 ohlásilo ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek. Testování na koronavirus před odjezdem a po příjezdu bude zřejmě podmínkou pro cestování do zahraničí. Při vstupu je požadují některé země, při návratu Česko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme