Česko láme rekordy. Nezaměstnaných je nejméně od roku 1998. Ceny rostou nejvíc za 5 let

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,8 procenta ze srpnových čtyř procent. Uchazečů o práci bylo 284 915, což je nejnižší počet od května 1998. Oznámil to v pondělí Úřad práce ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:42 9. 10. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,4 procentního bodu. Počet volných pracovních míst se naopak meziměsíčně i meziročně zvýšil.

V uplynulém měsíci nastalo další oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu, nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona, uvedl úřad.

„Některé kraje hlásí rekordní hodnoty za dobu existence českých veřejných služeb zaměstnanosti,“ podotkla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo stagnovat, dodala.

Přehřátí trhu

Podle analytiků čísla o nezaměstnanosti naznačují, že se trh práce začíná přehřívat. To povede k tlaku na zvýšení mezd, což následně podpoří spotřebu domácností a růst cen. Nezaměstnanost by přitom měla klesat i v dalších měsících, na konci roku pak mírně stoupne. Trh práce se podle analytiků stává brzdou dalšího růstu celé ekonomiky.

Spotřebitelské ceny v září v Česku meziročně stouply o 2,7 procenta, tempo tedy zrychlilo ze srpnových 2,5 procenta a je také nejrychlejší od listopadu 2012. Ceny táhnou vzhůru zejména potraviny. Nejkřiklavěji rostoucí potravinou je máslo, které za rok zdražilo o 55 % a za poslední měsíc téměř o desetinu.

Za dražší máslo můžou i počasí a poptávka po tučnějších jogurtech

Číst článek

Průměrná zářijová cena kostky másla dosáhla 57,36 koruny. Dražší byla ale i vajíčka, mléko, sýry, pečivo, maso, ale také vodné, stočné či elektřina. Ve srovnání se srpnem spotřebitelské ceny klesly o 0,1 %, což způsobily zejména levnější dovolené na konci letní sezony.

Analytici po pondělních datech o inflaci počítají s tím, že bankovní rada České národní banky v listopadu zvýší úrokové sazby. Vzhledem k očekávanému setrvání inflace nad dvěma procenty v příštím roce pak očekávají i několikeré zvýšení sazeb. „Listopadové zvýšení sazeb ČNB je hotová věc. Otázkou zůstává, kolikrát zvýší ČNB sazby v příštím roce. My očekáváme dvakrát,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Průmysl jede naplno

Průmysl se po červencových dovolených rozjel naplno a v srpnu zrychlil meziroční růst na 5,8 % po červencových 3,3 %. Tahounem růstu ale nebyly automobilky, nýbrž energetika. Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stoupla o 14,1 %, zatímco produkce motorových vozidel o 5,2 %.

Analytik ČSOB Petr Dufek u automobilů upozornil na pokles nových zakázek o 1,7 %. Na první pohled jde jen o drobné zakolísání, nicméně už trend z předchozích měsíců naznačoval, že největší expanzi má možná už automobilový průmysl za sebou. Výrobní kapacity produkující nejúspěšnější modely jsou naplněné a prostor k dalšímu růstu je jen omezený, dodal.

V srpnu se dařilo také stavební výrobě, která zrychlila meziroční růst na 1,9 % z červencových 1,8 %. K růstu pomohlo pozemní stavitelství. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka se pořád nedaří ve větší míře rozjet čerpání peněz z evropských fondů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme