Česko letos čeká až 7 milionů zahraničních turistů. Byl by to rekord

Letos by mělo do Česka přijet zhruba sedm milionů zahraničních turistů. Česká města a známé památky obvykle nejvíce přitahují Němce a Rusy. Stále větší zájem o ně mají každoročně i asijské národy. Vyplývá to z odhadů agentury CzechTourism.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavazadla na letišti.

Zavazadla na letišti. | Foto: Tomáš Adamec

Sedm milionů je poměrně vysoké číslo. Pokud takové množství do Česka nakonec přijede, pak to bude nejvíce v historii země. Počet zahraničních turistů za loňský a předloňský rok se totiž pohyboval kolem šesti milionů a sedmi set tisíc. Stagnace nebo dokonce pokles, jak předpovídali někteří odborníci, zřejmě nehrozí.

Podle aktuálních údajů agentury CzechTourism se průměrný výdaj na jednu osobu pohybuje mezi jedním a dvěma tisíci korun. Nárůst se letos očekává u turistů z Ruska a Číny. Další odborníci proto odhadují, že vyšší by mohly být i celkové příjmy. Ty byly například v roce 2011 zhruba 135 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšujícím se počtu přijíždějících turistů do Česka mluvil Jan Beneš

Turistům z ciziny se u nás nejvíce líbí v Praze. Každý rok to je kolem 60 procent. Jezdí také často do Českého Krumlova. Láká je i takzvaný lázeňský trojúhelník - to znamená Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Karlovy Vary.

V oblibě začíná být také jižní Morava, a to nejen kvůli vínu. Velký podíl na tom mají ruští turisté, protože mezi některými ruskými městy a Brnem fungují charterové lety. Turisté pak při cestě z jihomoravské metropole navštíví i okolní města, která mají na trase.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR (čtvrtletně od roku 2008) | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme