Česko neuspělo v Lucembursku s kasační stížností proti Diag Human, jde o 13,5 miliardy

Česká republika na konci června neuspěla před lucemburským nejvyšším soudem s kasační stížností proti loňskému verdiktu, podle kterého společnost Diag Human může po Česku vymáhat svůj nárok přesahující 13,5 miliardy korun. Serveru Hlídacípes.org to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, které stát ve sporu zastupuje. Diag Human se k rozhodnutí vyjádří až po doručení rozsudku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Lucemburk (Aktualizováno: 14:22 4. 7. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human (ilustrační foto)

Diag Human (ilustrační foto) | Foto: Emanuel Macoun

„Ano, jedná se o pravdivou informaci. Česko zvažuje možnost opravného prostředku před mezinárodním soudem,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Po doručení rozsudku Diag Human považuje za primární odpovědnost obou stran věc projednat a k takovému jednání je připravena. „Přepokládá, že toto jednání nebude zasaženo dezinformacemi ani politickými překážkami, neboť tato vláda nenese za spor ani za jeho fatální průtahy odpovědnost,“ sdělila advokátní kancelář Jana Kalvody, která Diag Human zastupuje.  

Česko vyhrálo další spor s Diag Human. Zachránili jsme zhruba 13 miliard korun, hlásí ministerstvo

Číst článek

Podle webu Hlídacípes.org jde o první zahraniční jurisdikci, která dala firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy s konečnou platností za pravdu v nárocích, v nichž se domáhá naplnění rozhodnutí české arbitráže z roku 2008.

Aktuálně si firma sídlící v Lichtenštejnsku nárokuje více než 13,5 miliardy korun, nyní tak může usilovat o exekuci majetku České republiky až do této výše. Každý den kvůli úrokům nárok narůstá o 1,3 milionu.

Firma již vloni nechala obstavit vybrané české účty u celkem 24 bank v Lucembursku. Česko tam ale dosud o žádné peníze nepřišlo a ministerstvo zdravotnictví říká, že „Česká republika samozřejmě i nadále činí veškeré potřebné kroky k ochraně svého majetku a zájmů“.

„Česká republika nemá v tuto chvíli na zahraničních bankovních účtech žádné finanční prostředky, proto nepředpokládáme žádnou újmu,“ dodala Štěpanyová.

Exekuce mimo Lucembursko

Zástupci Diag Human už ale dříve upozornili na to, že od ledna 2017 platí nařízení EU o „evropském příkazu k obstavení účtů k usnadnění vymáhání přeshraničních pohledávek v občanských a obchodních věcech“ a exekuce českého majetku je podle nich možná i mimo Lucembursko, kdekoli v EU. Tento výklad ale Česko odmítá.

Podle ministerstva zdravotnictví se aktuální finální verdikt lucemburského soudu „týká případné exekuce nálezu v rámci této jurisdikce“.

Další arbitráž. Diag Human chce po Česku za zmařený obchod s krevní plazmou miliardu dolarů

Číst článek

Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí v několika zemích o miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Arbitráž v roce 2008 přiznala firmě náhradu škody 8,9 miliardy korun, která narůstá o úroky. U soudů v dalších zemích, například v Rakousku, Švýcarsku či ve Francii, Diag Human se svými nároky neuspěl. Naposledy vyhrála Česká republika spor v polovině června v Nizozemsku, kde podle serveru s kasační stížností naopak neuspěl Diag Human.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme