Česko má rekordně nízkou základní úrokovou sazbu - pouze půl procenta

Na historicky nejnižší úroveň půl procenta snížila bankovní rada České národní banky základní úrokové sazby. Dosavadní sazba 0,75 procenta platila od května 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka Praha

Česká národní banka Praha | Foto: Eva Odstrčilová | Zdroj: Český rozhlas

Pro snížení sazeb podle analytiků hovoří zhoršující se stav ekonomiky, která spadla do recese.

„Zklamala zejména data za první kvartál, kdy bylo jasné, že fiskální konsolidace se promítá do celkem výrazného oslabené domácí poptávky, spotřeby domácností a investiční aktivity,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody a dopady snížení úrokové sazby vysvětloval ve Světě o druhé ekonom Jan Vejmělek

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních úvěrů, které by tak měly klesnout. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Efekt nižších úrokových sazeb má ale podle Vejmělka sám o sobě na ekonomiku minimální dopad.

„Spíše si myslím, že by mohl fungovat kanál prostřednictvím slabšího kurzu koruny, protože nízké úrokové sazby koruně příliš nesvědčí. Slabší koruna by ale na druhou stranu alespoň trochu mohla zmírnit negativní dopady slabší zahraniční poptávky a pomoci exportérům, potažmo producentům,“ doplnil ekonom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu úrokových sazeb se věnovaly i Ozvěny Radiožurnálu s analytikem Michalem Brožkou

Dnešního měnového zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů. Pro snížení úrokových sazeb hlasovali čtyři, tři byli pro ponechání úrokových sazeb beze změny.

„Svědčí to o tom, že na vývoj české ekonomiky jsou různé názory. Už na minulém zasedání České národní banky byl dokonce jeden hlas pro zvyšování úrokových sazeb. Takže názor centrální banky se spíše posunul k tomu, že je dobré úrokové sazby snížit,“ podotkl Michal Brožka analytik Raiffeisenbank.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme