Česko má rozpočet na příští rok. Hospodařit bude se schodkem 100 miliard

Česká republika má rozpočet na příští rok. Koalici se ho podařilo i přes odpor opozice prosadit ve sněmovně. Stát má podle návrhu hospodařit se schodkem 100 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas, vicepremiérka Karolína Peake a ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) 7. listopadu na schůzi Poslanecké sněmovny po schválení vládního daňového balíčku

Premiér Petr Nečas, vicepremiérka Karolína Peake a ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) 7. listopadu na schůzi Poslanecké sněmovny po schválení vládního daňového balíčku | Zdroj: ČTK

Poslanci v něm schválili jen několik pozměňujících návrhů. Víc půjde na podporu sportu nebo filmový průmysl.

Podle premiéra Petra Nečase je schválená předloha úsporna a odpovídá rozpočtově odpovědné politice, kterou si vláda dala jako cíl.

„Deficit veřejných financí v příštím roce bude pod 3 procenty hrubého domácího produktu. Vzhledem k tomu, že i celkový veřejný dluh bude hluboce pod 60 procenty, tak Česká republika v příštím roce bude patřit mezi pouze několik členských zemí Evropské unie, které budou splňovat obě dvě tato dluhová tzv. maastrichtská kritéria,“ řekl Nečas.

Opozice ale s podobou rozpočtu nesouhlasí. „Bohužel rozpočet v podobě, v jaké je, tak znamená, že budeme v příštím roce pokračovat v chybné daňové rozpočtové politice Nečasovy vlády, která má řadu negativních důsledků. Jak pro ekonomiku, tak pro životní úroveň občanů,“ vysvětlil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sněmovna schválila růst DPH na 15 a 21 procent, poslední slovo bude mít Klaus

Číst článek

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 ale tvrdí, že jde o úsporný rozpočet. „Nesmírně si vážím toho, že nám to opravdu umožní dál pokračovat ve fiskální strategii, která nejenom plní naše spojenecké závazky, ale především nám umožňuje zůstat suverénní zemí na kapitálových trzích. A ne všechny země v Evropě dnes mohou říct, že nejsou rukojmím finanční skupiny,“ řekl Kalousek.

Komunisté budou zvažovat ústavní stížnost na způsob schvalování rozpočtu na příští rok. Vadí jim, že sněmovna o návrhu hlasovala ještě předtím, než začal platit zákon o daňových změnách. Ten poslanci schválili bezprostředně před hlasováním o rozpočtu. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika proto může být schválení rozpočtu nezákonné.

„Je třeba vyhodnotit, čím vznikne větší škoda občanům, obcím, městům, krajům, institucím, podnikům, podnikatelům, živnostníkům. A pokud naznáme, že by větší škoda vznikla tím, že zákon bude platit, tak podáme ústavní stížnost. Ale musíme to prvně vyhodnotit,“ zdůraznil Kováčik.

Rozpočet teď míří k podpisu prezidentovi.

Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme