Česko má v příštím roce hospodařit se schodkem 100 miliard korun

Schodek rozpočtu České republiky bude v roce 2013 sto miliard korun. S takovou částkou počítá ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Vládní kabinet vzal přípravu rozpočtu na příští rok na vědomí. Schodek v navrhovaném rozpočtu je o pět miliard korun nižší, než tomu bylo v rozpočtu pro letošní rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Podle Kalouska bude vláda o rozpočtu definitivně rozhodovat koncem září.

„Dnes rozhodla o tom, v jakých limitech mají ministři tyto prostředky rozepsat na zákonné priority svých kapitol do konce července. To mají za domácí úkol,“ řekl Kalousek a dodal:

Miroslav Kalousek návrhy zpracuje a vládě předloží v srpnu „Jsme si vědomi toho, že jako vždy budeme řešit celou řadu rozporů, které ty kapitoly budou hlásit, ať již ministrovi financí, nebo vládě jako celku," řekl Kalousek.

Rozpočet na příští rok ovlivní úsporná opatření, na kterých se vláda dohodla už v dubnu. Sociální demokraté s návrhem nesouhlasí. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že vláda škrty utlumí ekonomický růst.

„My máme obavu, že tento rozpočet kromě zvyšování DPH bude založen na dalších plošných škrtech, které dále podlomí českou ekonomiku. Že bude založen na úsporných opatřeních, která nejvíce zasáhnou sociálně nejslabší, tedy důchodce, zdravotně postižené, rodiny s dětmi, všechny ty, jejichž životní úroveň je závislá na transferech z veřejných rozpočtů,“ řekl Sobotka.

Martina Spěváčková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme