Česko má zaplatit 700 milionů korun za prohranou arbitráž s Eastern Sugar

Česká republika prohrála arbitráž s nizozemskou společností Eastern Sugar, která si stěžovala na diskriminační přidělování kvót regulujících výrobu cukru. Arbitři přiznali mateřské firmě druhého největšího tuzemského producenta cukru náhradu 25,4 milionu eur, v přepočtu asi 700 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostky cukru

kostky cukru | Foto: Jan Rosenauer

První informaci o prohrané arbitráži přinesl server Czech Business Weekly s odvoláním na informovaný zdroj z ministerstva financí.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba je ale částka přiznaná firmě v arbitráži podstatně menší, než společnost požadovala.

"To rozhodnutí znamená, že Česká republika uspěla v 70 procentech své obrany, a suma, která byla požadována, to znamená asi 109 milionů euro, tak z této sumy bylo přiznáno asi 25,4 milionu euro. Zvažujeme nyní další právní kroky," řekl Radiožurnálu Jakob.

Eastern Sugar předložila případ arbitrážnímu soudu v červnu 2004. Podnik chce odškodnění za to, že česká vláda v roce 2003 snížila produkční kvótu Eastern Sugar ČR o 30 procent, zatímco kvóty ostatním producentům zvýšila.

Firma obviňuje Českou republiku z toho, že neférovým přidělováním kvót porušila dohodu o ochraně mezinárodních investic, kterou s Nizozemskem uzavřela. Nizozemskou společnost zastupovala u arbitrážního soudu právní firma Freshfields Bruckhaus Deringer. Českou republiku hájila společnost Weinhold Legal.

Eastern Sugar ČR loni v říjnu oznámila, že všechny cukrovary ve střední Evropě zavře včetně tří v České republice. Jde o Hrochův Týnec ve východních Čechách a Němčice nad Hanou a Kojetín na střední Moravě. Jako příčinu podnik uvádí direktivu Evropské komise, která požaduje snížení výroby do roku 2010, napsal server.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme