Česko možná nebude muset platit za prohrané arbitráže. Zkoumá verdikt Evropského soudního dvora

Česko možná nebude muset některým unijním státům platit odškodné ani v případech, kdy prohraje v arbitrážích. Deník E15 upozorňuje na rozsudek Evropského soudního dvora, podle kterého není platná rozhodčí doložka ve smlouvě mezi bývalým Československem a Nizozemskem. Podobnou smlouvu má Česko i s dalšími státy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Arbitráž teď proti České republice vede deset investorů. Pokud by stát spory prohrál, hrozí mu, že by musel platit miliardy korun.

Ministerstvo financí nyní zkoumá, zda bude možné se na nedávné rozhodnutí Evropského soudního dvora odvolávat i v dalších sporech. Česko by tak se v případě prohrané arbitráže mohlo snáz bránit tomu, aby muselo odškodné reálně zaplatit.

Stát by takovou možnost měl pouze v případech, že arbitráž budou řešit soudy v členských státech Evropské unie.

Třeba švýcarská justice k rozhodnutí Evropského soudního dvora vůbec přihlížet nemusí. Arbitráží, o kterých rozhodují právě soudy ve Švýcarsku, přitom v minulých letech rychle přibylo.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme