České podniky od roku 2014 zredukovaly množství odpadu, narostl však podíl toho nebezpečného

Podniky loni vyprodukovaly nejmenší množství odpadu od roku 2014, necelých 21 milionů tun. Množství nebezpečného odpadu ale meziročně vzrostlo o 85 tisíc tun (osm procent). Vyplývá to z ročenky Českého statistického úřadu. Výrazně oproti roku 2016 vzrostly odpady ve zpracovatelském průmyslu, klesly naopak ve stavebnictví či při výrobě a rozvodu energií.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odpadky v lese

odpadky v lese | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve zpracovatelském průmyslu z hlediska celkového množství odpadu meziroční nárůst zaznamenala například odvětví výroby textilií (o 92 procent), výroby základních kovů, hutního zpracování kovů a slévárenství (o čtvrtinu), výroby dřevěných výrobků vyjma nábytku (o 14 procent), papíru a výrobků z něj (o 13 procent), elektrických zařízení, motorových vozidel vyjma motocyklů (obojí o devět procent) či potravinářských produktů (o čtyři procenta).

Česko neví, kam s odpadem. Ministerstvo životního prostředí vyzývá k omezení plastu

Číst článek

Vzrostlo také množství odpadu z velkoobchodu a maloobchodu či opravy a údržby motorových vozidel (o osm procent).

Naopak pokles nastal u podnikových odpadů z těžby (o třetinu), z výroby a rozvodu energií (o 27 procent), v dopravě a skladování (o 15 procent) či ve stavebnictví (o 11 procent). Také některá odvětví zpracovatelského průmyslu zaznamenala pokles, například výroba koksu a rafinovaných ropných produktů (o dvě třetiny).

Z hlediska produkce nebezpečných odpadů se výrazně meziročně změnila situace například v zemědělství, lesnictví a rybářství, kde při podobném celkovém množství odpadů klesl podíl nebezpečných o téměř 40 procent.

Podobně například celkové množství odpadu z výroby určitých nekovových minerálních produktů sice vzrostlo o 20 tisíc tun, podíl nebezpečných odpadů ale loni klesl oproti roku 2016 o zhruba 4500 tun.

Opačný trend je viditelný u nebezpečného odpadu z výroby a rozvodu energií, který při celkovém výrazném snížení odpadu narostl o 17 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme