Česko možná stáhne žalobu kvůli emisním povolenkám

Česká republika by mohla stáhnout žalobu na Evropskou komisi kvůli nižšímu množství emisních povolenek. Česko ji podalo loni v létě, když komise přidělila drtivé většině členů Unie méně povolenek, než požadovali. Například Slovensko už ale svou žalobu v lednu vzalo zpět. Ministr životního prostředí Martin Bursík na schůzce svých resortních kolegů v Bruselu oznámil, že jeho úřad shromáždil argumenty pro vládu, aby žalobu také stáhla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Evropskou komisi nezažalovalo pro nižší kvóty povolenek jen Česko, ale několik dalších nových členských zemí. Stěžovaly si na to, že je rozhodnutí komise pro jejich energetické a průmyslové podniky diskriminační.

Ministr Bursík při projednávání balíčku opatření pro boj Unie s globálním oteplováním v Bruselu avizoval, že jeho úřad už připravil argumenty pro zpětvzetí žaloby. Materiál má připravený k projednání ve vládě.

"Já si myslím, že nám ta žaloba vůbec nic pozitivního nepřináší, že snižuje naši autoritu před předsednictvím. A pravděpodobnost úspěchu při té žalobě se rovná nule. Myslím si, že si tím jen komplikujeme život," uvedl ministr Bursík.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme