Česko musí reformovat ekonomickou diplomacii

V Poslanecké sněmovně dnes probíhá seminář o reformě ekonomické diplomacie, kterého se účastní představitelé ministerstva zahraničních věcí, CzechTradu a CzechInvestu, Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy a také ministerstva průmyslu a obchodu. To na semináři zastupuje náměstek Martin Tlapa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministerstvo zahraničních věcí ČR | Foto: Jan Rosenauer

Podle něj je pro takovou ekonomiku, jako je česká, silně závislá na exportu a obchodování, potřeba, aby zastupitelské úřady měly podporu ekonomických a obchodních zájmů jako svoji prioritu. Řekl to na Rádiu Česko.

„To znamená, bylo to připomenutí, že i v době krize, snižování rozpočtů, tato aktivita je důležitá; vedle politické a bezpečnostní agendy zastupitelské úřady také musejí sloužit byznysu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek Martin Tlapa ve Světě o druhé Rádia Česko

„Ta debata byla hodně o institucionálním uspořádání, to znamená, jak by se měly sjednotit jednotlivé sítě a jak by měla spolupracovat ministerstva pro to, aby konec konců podnikatelé pocítili, že mají větší oporu ve svých zastupitelských úřadech a ve svých výsadcích, které jsou v zahraničí a mají jim sloužit, protože jsou placeny z daní,“ prohlásil Martin Tlapa.

V zahraničí jen jedna síť

Zdůraznil také, že se všichni musí vypořádat s novou situací, která znamená méně peněz a důraz na větší efektivitu.

„Pro ministerstvo průmyslu a obchodu to znamená, abychom zahájili debatu nebo řekli si, jakým způsobem sjednotit sítě CzechInvestu a CzechTradu, aby byla jedna síť v zahraničí, která by skutečně běhala okolo byznysu. Možná je na to právě v letošním roce čas, to je nabídka z naší strany do této diskuse.“

„Tím samozřejmě bychom chtěli rozšířit počet lidí, počet času, který budou lidé věnovat našim firmám v zahraničí, a hledáme dohodu s ministerstvem zahraničí o tom, jakým způsobem by měl fungovat takzvaný pack office, nebo zázemí ekonomického ministerstva právě pro velvyslanectví. Abychom mohli ve shodě definovat naše hlavní ekonomické zájmy, prioritní trhy a služby, které by měli poskytovat i velvyslanci,“ řekl dále náměstek Tlapa.

Inspiraci hledat u jiných

Česká republika by se podle jeho slov měla podívat, jak export podporují jiné evropské země, čímž by si ušetřila spoustu času a také chyb.

„Nemusíme kopírovat přesně jeden model, myslím si, že inspirující může být, jakým způsobem vypadá třeba služba pro exportéry ve Finsku, ve Velké Británii. Prostě vybrat si jednotlivé služby, které jsou dneska v Evropě na špici, a pokusit se je zakomponovat do našeho modelu.“

„A není to pouze podpora exportu. To, co podniky potřebují, je, abychom znali slibné obory v zahraničí a propojili je třeba i s tím, jak doma jsou financovány podpory vědy, výzkumu a inovací. To je zcela nový prvek, abychom vybírali projekty, které odpovídají nějakému zájmu v zahraničí, a finanční prostředky velmi přísně alokovat na projekty, které mají šanci se uplatnit v zahraničí, aby pouze nesnižovaly náklady firem doma,“ zdůraznil náměstek Martin Tlapa.

Václav Sochor, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme