Česko musí zdokonalit monitoring plateb ze strukturálních fondů EU

Evropská komise vyzvala Česko k co nejrychlejšímu zdokonalení monitorovacího systému plateb ze strukturálních fondů Unie. Pomalé zavádění nového mechanismu mohlo být jedním z důvodů odchodu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka z vlády. Dnes v Česku používaný monitorovací systém považuje Evropská komise za nedostatečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Evropské komise

budova Evropské komise | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Existující systém podle mluvčího eurokomisařky pro regionální politiku Denise Abbota vyhovoval v minulosti. Je třeba jej ale upgradovat, protože do roku 2013 bude Česko přijímat peníze na mnohem více projektů než dosud.

Nový monitorovací systém by měl být u nás v provozu od roku 2010. Eurokomisařka Danuta Hübnerová ale ministerstvo pro místní rozvoj urgovala, aby se nový monitoring zavedl co nejdříve.

Česko nyní dostává na všechny programy pouze zálohové platby, protože Evropská komise neschválila naše potvrzení způsobilosti přijímat peníze z fondů. Zatím odmítla 8 takových potvrzení kvůli nedostatečným informacím, právě o kontrolním mechanismu nakládání s unijními penězi.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme