Česko musí změnit systém vyplácení přímých plateb pro zemědělce

Česká republika musí změnit systém vyplácení přímých dotací pro zemědělce. Národní dorovnávání bude napříště vláda vyplácet formou platby na plochu, a nikoli na vybrané komodity, jak tomu bylo doposud. Česká republika byla poslední z nových zemí EU, která tomuto novému systému odolávala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče se dosavadní systém přímých dotací natolik osvědčil, že se do poslední chvíle snažil změnu oddálit. Na dnešní schůzce s eurokomisařkou pro zemědělství Mariann Fischer-Boelovou ale neuspěl.

Českému rozhlasu Gandalovič přiblížil, jak bude nový systém v praxi vypadat. "Ti, kdo minulého roku měli nějakou produkci, ať už je to chov skotu nebo třeba produkce chmele nebo něco podobného, tak budou mít tuto produkci započtenou jako základ pro ty nové platby, takže fakticky o žádné peníze nepřijdou. Potenciálně by mohli o určité prostředky přijít ti, kteří by chtěli své stádo nebo plochu chmelnic rozšiřovat , tam už by jim tato rozšířená plocha nepřinesla žádnou novou platbu."

Podle ministra není ale změna v tomto roce ještě aktuální. Gandalovič se rozhodně nedomnívá, že by to vedlo k likvidaci některé ze zemědělských komodit.

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme