Česko může až do roku 2019 dostávat část emisních povolenek zdarma

Ještě dalších 8 let mohou české elektrárny dostávat určité množství emisních povolenek zadarmo. Výjimku z povinného nákupu všech emisních povolenek pro energetický sektor si spolu s Českem vymohlo dalších 9 nových členských zemí Unie. Evropská komise dnes stanovila pravidla pro přidělování bezplatných povolenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odkaliště elektrárny Mělník v Horních Počaplech je v pořádku, nebezpečí nehrozí

Odkaliště elektrárny Mělník v Horních Počaplech je v pořádku, nebezpečí nehrozí | Foto: Jana Huzilová

Žádost o bezplatné rozdělování povolenek musí každý členský stát poslat do Bruselu do konce září. Evropská komise pak posoudí, jestli takový krok neohrozí cíle systému obchodování s povolenkami na vypouštění CO2. Nesmí také porušovat pravidla pro přidělování státní podpory.

Komise může celou žádost nebo její část zamítnout. Bezplatně mohou povolenky dostat jen elektrárny, které fungovaly, nebo se začaly stavět před koncem roku 2008.

10 nových členských států Evropské unie si dohodlo výjimku hlavně kvůli obavám z nárůstu cen elektřiny pro obyvatele, pokud by měly rychle provést nákladné úpravy svých elektráren, aby snížily jejich emise CO2.

V roce 2013 budou tyto země moci zdarma rozdělit 70 procent svých přidělených povolenek pro energetický sektor. Do roku 2019 se ale bude toto množství postupně snižovat.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme