Česko může mít novou daň. Z emisí CO2

I v České republice se možná bude platit uhlíková daň. S jejím zavedení totiž počítá novela směrnice, kterou Evropské komisi předloží eurokomisař pro daně a celní unii Algirdas Šemeta. A české ministerstvo životního prostředí počítá s tím, že směrnice projde. Potom by členské země EU, a tedy i Česká republika, musely novou daň zavést.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nápis "Stop CO2"  zdobí komín elektrárny v Prunéřově

Nápis "Stop CO2" zdobí komín elektrárny v Prunéřově | Foto: Greenpeace

"Česká republika tuhle snahu podporuje. Trend na západě je, že řada zemí už tuto daň zavedlo, a my se chystáme udělat to samé. Myslím, že novela v nějaké kompromisní podobě určitě projde," řekl Rádiu Česko vedoucí oddělení ekologických daňových reforem ministerstva životního prostředí Pavel Rothbauer.

Uhlíková daň by přinesla zejména vyšší cenu klasických fosilních paliv a dotkla by se všech, na něž se nyní nevztahuje systém emisních povolenek, i běžných spotřebitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za uhlí, ropu a zemí plyn by celá Evropská unie mohla platit stejně. Příspěvek Magdalény Trusinové a rozhovor s Pavlem Rothbauerem z ministerstva životního prostředí.

"Dojde ke srovnání rozdílu cen v tom, že čistší paliva a pohonné hmoty jsou teď dražší než klasická fosilní paliva. Tento rozdíl by se vyrovnal. A obecně by tento nástroj zpoplatnil emise CO2 subjektům, které nespadají do systému emisního obchodování, včetně dopravy. Bude to impuls k používání čistších paliv a úspornějších technologií," uvedl v našem vysílání Rothbauer.

Například ve Švédsku, které uhlíkovou daň už má, se "za CO2" odvádí 2,34 švédských korun (zhruba 6 Kč) z litru benzínu či nafty.

Na uhlíkové dani pracoval už Šemetův předchůdce v Barrosově první komisi László Kovács. Téma ale bylo příliš kontroverzní na to, aby se na něm komisaři shodli.

Uhlíkovou daň chtělo české ministerstvo životního prostředí navrhnout už v rámci druhé etapy ekologické daňové reformy. Nyní si chce ale počkat na finální podobu směrnice o energetickém zdanění paliv, jejíž součástí je právě zavedení daně z CO2.

Marián Vojtek, Robert Břešťan, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme