Česko může přijít kvůli vysokému deficitu o peníze z EU

Premiér Jan Fischer oznámil, že Evropská komise v příštím roce pravděpodobně zahájí s Českou republikou řízení kvůli vysokému schodku státního rozpočtu. Řízení je podle Fischera standardní proces, případné další prohlubování deficitu ale podle něj může ohrozit i přísun peněz z Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Podle analytika České spořitelny Petra Zahradníka má Evropská komise dva důvody, na základě nichž může pozastavit členským zemím příspěvky z evropských fondů - nadměrný deficit a korupční chování.

"Když někdo překročí 3% schodek deficitu veřejných financí v porovnání s hrubým domácím produktem, dostane tzv. modrý dopis. Dostalo ho 9 členských zemí, ale mělo by ho dostat zemí mnohem více, aby to bylo spravedlivé," uvedl Zahradník v pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Zahradník komentuje rozhodnutí ČNB snížit úrokové sazby a výstrahu Evropské komise, že v příštím roce s Českou republikou zahájí řízení kvůli vysokému deficitu veřejných rozpočtů

Modrý dopis bychom podle dostali i v případě, že by byl rozpočet schválen tak, jak jej navrhla vláda, tedy se schodkem 163 miliard korun.

"I v tomto případě bychom překročili 3% schodek veřejných financí. Pohybovali bychom se také nad 5 %," řekl Zahradník.

Podle premiéra by mohlo dojít k ohrožení čerpání fondů z Evropské unie.

Sankce v podobě pozastavení možnosti čerpat peníze z evropských fondů jsou však podle Zahradníka až krajním řešením.

"Podle by k tomu Evropská komise přistoupila až v případě, kdybychom rok až dva na tento dopis nereagovali, nic s veřejnými financemi nedělali. Bezprostřední ohrožení pro rok 2010 podle mne nehrozí," míní Zahradník.

Alena Adámková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme