Česko může půjčit měnovému fondu 60 miliard korun na boj s krizí

Česká republika je připravená v případě potřeby půjčit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na boj s ekonomickou krizí 60 miliard korun. Vláda včera schválila garance České národní bance za půjčku měnovému fondu. Zvýšení kvóty by mělo posílit postavení České republiky v rámci této mezinárodní organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Šedesát miliard korun je například trojnásobek letošního rozpočtu ministerstva spravedlnosti.

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše to však nejsou ani dvě procenta českého HDP a český podíl na kapitálu fondu prý nedosahuje ani půl procenta.

„Odhady za náklady za korupci jsou zhruba pětinásobek této částky a myslím si, že přispět do mezinárodní organizace typu MMF je pro český stát velice rozumná pojistka,“ vysvětlil ve Světě o osmé na Rádiu Česko Jonáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl investiční bankéř Ondřej Jonáš

Zvýšení garancí má podle kabinetu Petra Nečase posílit pozici České republiky ve fondu. Česko je totiž ve skupině, kterou vede Belgie a Rakousko, tedy menší evropské státy, které mají dohromady necelých pět procent voličských hlasů a jejich vliv není velký.

„I MMF musí poslouchat své akcionáře a dbát na to, aby tyto prostředky byly správně vynaloženy,“ uklidňuje Jonáš. „Česká vláda má přístup k expertíze MMF. Může například při sestavování rozpočtu, vypořádání se s deficitem použít jeho expertízu,“ dodal.

Mezinárodní měnový fond vznikl v roce 1945, aby udržoval finanční a ekonomickou stabilitu, předcházel krizím a pomáhal zemím, které se dostanou do finančních potíží.

V začátcích se soustředil na potřeby Spojených států, Evropy a Japonska, ale během času zesílil jeho význam pro rozvojový svět, který zažil v posledních desetiletích prudký vzestup.

Ondřej Černý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme