Česko na summitu EU podpoří větší rozpočtovou kázeň

Sankce za porušení unijních rozpočtových pravidel jsou hlavním tématem summitu Evropské unie. Českou republiku na něm bude zastupovat premiér Petr Nečas, který se kvůli tomu nezúčastní tradičních oslav státního svátku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu.

Summit eurozóny v Bruselu. | Foto: Evropská komise

Předseda vlády Radiožurnálu potvrdil, že Česko odmítá snahy Evropské unie ovlivňovat rozpočty členských zemí.

„Některé návrhy, jako například návrh, aby vláda byla povinna, když posílá návrh rozpočtu do parlamentu, přiložit k němu i doporučení Rady a Komise, včetně svého vyjádření, jak s těmi doporučeními Evropské rady a Evropské komise hodlá naložit, tak to jsou pro nás těžko přijatelné kroky,“ uvedl Petr Nečas.

Dodal, že Česká republika bude nicméně podporovat kroky, které vedou k větší rozpočtové disciplíně a většímu pořádku ve veřejných financích.

Sankce za rozpočtové deficity

Sankce v podobě pokut mají odradit členské země eurozóny žít takzvaně na dluh. K přitvrzení trestů za velké rozpočtové deficity se Unie odhodlala poté, co se na pokraji státního bankrotu ocitlo Řecko. Němci dokonce navrhli pozastavit příliš rozmařilým státům hlasovací právo v Unii.

Česko s takovým trestem ale nesouhlasí. „A nejsme v tomto názoru sami,“ řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle Karla Schwarzenberga mohou mít sankce různou podobu. Není ale možné jednotlivým zemím odebrat hlasovací právo.

Ekonom Petr Zahradník si myslí, že nová opatření by Evropě mohla přinést stabilitu. „Myslím, že by to mohlo mít efekt, který ne snad zabrání, ale zkomplikuje to, aby se členské státy více zadlužovaly,“ řekl.

Pro státy s vlastní měnou jako je Česko Evropská komise sankce teprve navrhne.

Pavel Novák, Květa Moravcová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme