Česko nabídne práci cizincům z dalších více než 50 zemí

O práci a pobyt v Česku budou moct žádat cizinci z dalších více než 50 zemí světa. Na seznamu žadatelů o zelenou kartu přibudou během února například Rusové nebo Číňané. Povolení se týká i některých dalších asijských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stavbě (ilustrační foto)

Na stavbě (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Novým žadatelům o zelenou kartu budou nabídnuta hlavně ta pracovní místa, která jsou dlouhodobě neobsazená. Někteří odborníci mluví například o nedostatku lidí ve stavebnictví nebo zpracovatelském průmyslu.

Pro trvalý pobyt si cizinci s oblibou vybírají Prahu nebo střední Čechy, a to kvůli nižší nezaměstnanosti. V poslední době se často stěhují do Moravskoslezského kraje. Pro některé cizince je lákavý také západ Čech, konkrétně Karlovarsko, kam se nejčastěji za prací stěhují Vietnamci.

Ne všechny firmy v Česku ale rozšíření seznamu žadatelů o práci vítají. Například generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška pro Českou televizi uvedl, že pro podniky je celý proces zaměstnávání cizinců vedle času náročný hlavně kvůli složité administrativě.

Ke konci roku mělo podle statistiků trvalý pobyt v Česku necelých 200 tisíc lidí ze zahraničí. Nejvíc pracujících cizinců je z Ukrajiny, následuje Polsko a Vietnam. O zelenou kartu u nás mohou žádat - vedle občanů zemí Evropské unie - třeba Australané, Srbové nebo Makedoňané.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme