Česko nechce, aby zemědělce za přírodní katastrofy odškodňovala EU

Česko je proti tomu, aby Evropská unie po velkých přírodních katastrofách odškodňovala zemědělce. Podle Prahy by měla svým farmářům pomoci každá země zvlášť. Českému rozhlasu to v Bruselu řekl český ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci, traktor, pole (ilustrační foto)

Zemědělci, traktor, pole (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Evropská komise navrhuje, aby měl na odškodnění z evropské pokladny nárok každý farmář, který třeba kvůli povodním nebo suchu přijde o víc než 30 procent své roční produkce nebo stejnou část svých průměrných příjmů. Takový návrh je ale podle Bendla pro Česko nevýhodný.

„Máme obavu, že kdyby vznikl jeden evropský fond, pak to bude bitva severu proti jihu. Určitě by se našly státy, které každoročně postihuje sucho nebo jiné problémy, a tím by Česká republika přišla k újmě. My bychom rádi, aby se to vše dalo řešit na národních úrovních,“ řekl Bendl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska a ředitelka společnosti ‚Paseka zemědělská a. s.‘ Jana Krasulová v odpoledním Radiožurnálu

S ním by souhlasila například ředitelka společnosti ‚Paseka zemědělská a. s.‘ z Babic na Olomoucku Jana Krasulová, pokud by ovšem byla dána jasná pravidla, jakým způsobem pomůže česká vláda zemědělcům v nenadálých případech.

Bendl se se svým názorem přidal ke státům jako jsou Švédsko, Finsko nebo Německo. Krasulová se ale obává, aby to nadále nezhoršovalo postavení českých zemědělců v EU. „Toto tvrzení by bylo v pořádku, pokud by to dále nezhoršovalo pozici českých zemědělců vůči ostatním členským státům Evropské unie,“ upřesnila.

Česko teď zemědělce podporuje například tím, že jim přispívá na pojištění proti přírodním katastrofám. „Částkou přibližně půl miliardy korun přispíváme na připojištění a hradíme část rizika, které si zemědělec platí u komerčních bank,“ poznamenal Bendl.

Pomoci by si navíc měli i zemědělci sami. Jejich organizace, jako je například Agrární komora nebo Svaz soukromého zemědělství, by podle Bendla měly vybírat peníze, které pak můžou využít na horší časy. Stát by pak mohl k takovým fondům také něčím přispět.

„Kdysi to tak mezi sedláky bývalo. Že si sedláci navzájem pomáhali tím, že si dávali něco každý ze svého na stranu. A potom, když se někdo z nich dostal do takovýchto potíží, tak mu byli připraveni pomoct,“ dodal ministr.

O tom, jestli budou mít farmáři nárok na mimořádné odškodnění z evropských peněz, by měli unijní ministři zemědělství definitivně rozhodnout do konce roku.

Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme