Česko nechce další zdanění bank. Stojí tak proti většině EU

Česko je proti uvalení daně na banky. Postoj Prahy, o kterém už informoval Český rozhlas, potvrdil premiér Jan Fischer. Lídři Evropské unie chtějí zdanění bank prosadit na dnešní schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer poslochá europrezidenta Hermana Van Rompuye

Jan Fischer poslochá europrezidenta Hermana Van Rompuye | Foto: Tomáš Adamec

Podle nich by banky měly přispívat na svou případnou další záchranu v budoucnosti. V době nedávné finanční krize státy své banky podpořily z peněz daňových poplatníků. Česko je ale podle Fischera proti tomu, aby se zavedení daně objevilo v závěrech dnešní bruselské schůzky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Fischer odmítá zdanění bank

„Je příliš mnoho ještě nezodpovězených otázek na odborné úrovni, než abychom přijali rigidní politické rozhodnutí, které by nerespektovalo odlišnosti jednotlivých zemí,“ zdůraznil Fischer.

Podle Česka by banky mohly náklady na daň přenést na běžné klienty. České banky také v krizi nezaznamenaly ztráty, a tak Praha nevidí důvod, aby je trestala novým poplatkem. Premiér Fischer svůj postoj podle svých slov konzultoval s lídrem vznikající vládní koalice Petrem Nečasem.

Praha souhlasí s bruselským posuzováním rozpočtu

Česko pošle údaje o svém státním rozpočtu k posouzení do Bruselu. Plán Evropské unie na kontrolu státních příjmů a výdajů má podporu premiéra Jana Fischera. Záměr mají na schůzce v Bruselu schválit lídři členských zemí sedmadvacítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj Prahy vysvětlil v poledních Ozvěnách dne zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Státy Unie pošlou do Bruselu předběžný plán příjmů a výdajů rozpočtu na další rok. Posoudí ho Evropská komise i ostatní země sedmadvacítky. Premiér Fischer s tím stejně jako jeho evropští kolegové souhlasí.

Brusel tedy nebude přímo schvalovat státní rozpočet, ale vyjádří se k plánovaným příjmům a výdajům. Unie si od toho slibuje tlak na ty politiky, kteří by chtěli nadměrně utrácet. Rozhazovačnost Řeků a dalších členů totiž dostala do krize celou Unii.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme