Česko nemůže každoročně stanovovat maximální ceny za používání železnice, rozhodl evropský soud

Česko dostatečně neplní povinnosti vyplývající ze směrnice Evropské unie pro fungování železniční dopravy. Dnes o tom rozhodl evropský Soudní dvůr, který tak vyhověl žalobě Evropské komise proti Česku. Soud například kritizoval maximální cenu za používání železniční infrastruktury, kterou stanovuje ministerstvo financí, nebo nedostatečné podněty pro provozovatele infrastruktury, aby snižoval náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všechny vlaky dnes mají červenou

Všechny vlaky dnes mají červenou | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle Soudního dvora v Lucemburku musí mít provozovatel tratí možnost upravovat ceny podle aktuálního vývoje ve svém podnikání.

Komise také tvrdila, že v Česku neexistují opatření, která by motivovala provozovatele ke snižování nákladů na zajištění infrastruktury a ke snižování poplatků za přístup k této infrastruktuře. Soud dal komisi zapravdu.

Soud také souhlasil s komisí, že Česká republika nezavedla systém odměňování výkonu, který by povzbuzoval železniční podniky a provozovatele infrastruktury k minimalizaci závad a ke zvyšování výkonu železniční sítě.

Česká republika musí rozsudku vyhovět co nejdříve, jinak může Evropská komise podat novou žalobu a navrhnout pokutu.

Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme