Česko není členem eurozóny. K vstupu do bankovní unie tak prý není důvod

Předseda vlády Petr Nečas je připraven zablokovat vznik bankovního dohledu v Evropské unii. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Premiérovi se současný návrh na vznik bankovní unie nelíbí, protože podle něj znevýhodní tuzemský bankovní sektor a může dokonce ohrozit jeho celkovou stabilitu. Pokud nebudou podmínky vzniku této unie upraveny, je Nečas rozhodnut hlasovat proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky euro

Bankovky euro | Foto: European Commission Audiovisual service

K tomuto kroku dnes premiéra ve svém prohlášení vyzvala také Asociace exportérů České republiky. Podle ní by měla vláda všemi dostupnými prostředky zabránit vstupu České republiky do bankovní unie.

„Kdybychom přistoupili do bankovní unie, která je v současné době navržena, tak bychom souhlasili s nekontrolovatelným vyvážením kapitálu z našich bank,“ varoval ve Světě o druhé na Rádiu Česko předseda asociace Jiří Grund.

Dodal, že pokud by v současné době mateřská banka z dceřinné pobočky v Česku vyvezla více než 25 procent kapitálu, mohla by proti tomu Česká národní banka zasáhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Světa o druhé na Rádiu Česko byli předseda Asociace exportérů České republiky Jiří Grund a analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

V případě, že by Česko vstoupilo do bankovní unie, by tomu ČNB zabránit nemohla, mateřské banky by mohly z dceřinných poboček v Česku vyvést veškerý aktivní kapitál a to by mělo podle něj nedozírné následky.

Grund se také obává toho, že by v případě zavedení bankovní unie čeští vývozci nemuseli dosáhnout na exportní úvěry. Kvůli chybějícímu kapitálu v bankách by prý došlo ke zpřísnění požadavků na export.

Příznivci bankovní unie argumentují, že bez zostřeného bankovního dohledu se Evropská unie neudrží v chodu. S tím souhlasí i Grund. K vytvoření bankovní unie podle něj bude muset dojít, ale za zpřísněných podmínek a třeba i větších pravomocí Evropské centrální banky, které ale bude muset kooperovat s národními bankami.

K bankovní unii není v Česku důvod

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky má návrh bankovní unie dvě klíčové úrovně. „Bankovní systém v eurozóně nemůže dlouhodobě fungovat bez věřitele poslední instance. ECB musí mít tento mandát, má-li mít eurozóna důvěru investorů, a k takovému mandátu potřebuje mít přehled o bankách a musí také vědět, kdo bude nést náklady případné záchrany bankovního systému, proto se hovoří o společném pojištění vkladů,“ uvedl ve Světě o druhé.

„Druhý a naprosto odlišný problém je status zemí, které jsou členy Evropské unie, ale stojí mimo eurozónu. Myslím si, že je velká chyba, že se návrh bankovní unie týká prakticky celé Evropské unie, nikoliv pouze zemí eurozóny,“ upozornil.

Česko bude na summitu v Bruselu nejspíš blokovat jednotný bankovní dozor

Číst článek

„V době, kdy stojíme mimo evropskou měnovou unii, tak nevidím jediný důvod, proč se vzdávat našich práv a toho, že můžeme regulovat svůj vlastní bankovní sektor, minimálně v současné době, kdy vůbec nejsou vyřešeny základní prvky celé bankovní unie,“ myslí si analytik.

Na zítřejším summitu se k návrhu o bankovní unii v jeho stávající podobě zřejmě vyjádří negativně vedle Česka také Švédsko, Nizozemí a hlavně Velká Británie, která podle Hatlapatky bude stát minimálně za odložením projektu bankovního dohledu.

„Ve Velké Británii je momentálně poměrně velký tlak ze strany konzervativců na Davida Camerona, aby spíše ještě zvýšil tlak na Brusel a odrážel veškeré útoky na to, aby Británie ztratila část své suverenity,“ uzavřel.

Rádio Česko, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme