Česko není potravinově soběstačné, přesto na tom není špatně

Potravinovou nesoběstačnost potvrzují čísla, která má k dispozici Ústav zemědělské ekonomiky a informací a které zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Česká republika nepokryje například vlastní spotřebu ovoce, zeleniny, brambor a nebo třeba i vajec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polévková lžíce

Polévková lžíce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Agrární analytik Petr Havel ve Světě o deváté vysvětlil, že pohled na potravinovou soběstačnost se s dobou mění. „Teze, že každá země by měla být v hlavních zemědělských komoditách soběstačná, jsou překonané. Byly součástí studené války na obou stranách železné opony.“

„Dnes jsme ve společném celním, ekonomickém, lidském, politickém prostoru Evropské unie. Situace je jiná. Obchodní výměna se přímo předpokládá a potravinová soběstačnost získává jiný prostor, nikoli ten stoprocentní,“ připomněl Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel ve Světě o deváté vysvětlil, že pohled na potravinovou soběstačnost se s dobou mění

Současně poznamenal, že v evropském žebříčku je Česká republika spíše v té lepší polovině. „Nejsme samozřejmě soběstační v řadě komodit, ale skutečně soběstačné země jsou v podstatě jen dvě: Francie a Polsko. Přičemž Polsko kvůli klimatickým podmínkám není soběstačné ve výrobě vína. Ale to jsou země, které mají na zemědělství založené své hospodářství.“

„Česko je spíše průmyslovější země a z tohoto pohledu je na tom vlastně velmi dobře, protože mnohé země EU jsou na tom s potravinovou soběstačností podstatně hůře než my,“ konstatoval Petr Havel.

„Většinou naši zemědělci počítají soběstačnost tak, že vezmou kolik procent spotřeby domácí se do republiky dováží a zbytek představuje naši potravinovou soběstačnost.

Prázdný talíř | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Je třeba ale také vidě, že naše země také nějaké zemědělské komodity vyváží. A tak je třeba potravinovou soběstačnost počítat podle toho, kolik se v České republice té které zemědělské komodity vyrobí v porovnání s tím, kolik se té které komodity sní,“ upozornil Havel.

„A podle tohoto modelu připravil čísla Ústav zemědělské ekonomiky a informací a vycházejí trochu jinak, musím říci, že spíše pozitivněji oproti tomu, co říkají zemědělci a než je všeobecně známo,“ konstatoval Petr Havel.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme