Česko má stále nejvyšší míru neobsazených pracovních míst v EU. Nejnižší je v Řecku

Česká republika má nadále nejvyšší míru neobsazených pracovních míst. Poměr volných pracovních míst k celkovému počtu pracovních míst v celé EU zůstal ve druhém čtvrtletí na 2,2 procenta, v Česku však dál zrychlil na 5,4 procenta a růst byl nejvyšší ze všech zemí. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU, evropská vlajka, Evropská unie, Evropská komise

Ve službách míra volných pracovních míst v celé EU činila ve druhém čtvrtletí 2,5 procenta. | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Po České republice je míra neobsazenosti vysoká také v Belgii (3,5 procenta), v Nizozemsku (3,1 procenta) a v Německu (2,9 procenta).

Naopak nejnižší je v Řecku, kde činí 0,7 procenta. Pod jedním procentem je také v Bulharsku, Španělsku a v Portugalsku.

Loni ve druhém čtvrtletí míra neobsazených pracovních míst v Česku činila 3,6 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se pak zvýšila o 1,8 procentního bodu.

Druhý nejvyšší růst zaznamenalo Lotyšsko, o to o 0,8 procentního bodu. Naopak v Estonsku se tento údaj snížil.

Ve službách míra volných pracovních míst v celé EU činila ve druhém čtvrtletí 2,5 procenta, v průmyslu a ve stavebnictví pak 2,1 procenta. V Česku poměr volných pracovních míst ve službách k celkovému počtu míst v sektoru stoupl na 7,7 procenta a v průmyslu a stavebnictví na 5,9 procenta a opět byl nejvyšší v celé unii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme