Česko nezvýší záruky za vklady v bankách

České ministerstvo financí neuvažuje o zvýšení záruky za bankovní vklady. K tomuto kroku v posledních dnech kvůli finanční krizi přistoupily vlády Německa, Rakouska, Irska a Dánska. Vklady v českých bankách jsou pojištěny do maximální výše 25 tisíc eur, tedy 620 tisíc korun. Žádná z českých bank podle analytiků i guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy ale problémy nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Předseda správní rady Fondu pojištění vkladů Josef Tauber uvedl, že v České republice není potřeba, aby vláda zvýšila záruky za bankovní vklady. Podle něj je český bankovní sektor ve velmi dobré kondici. "Jeho propojení na riziková aktiva, která způsobila pohyb na finančních trzích, je buď žádné, nebo minimální. Takže z tohoto pohledu bych řekl, že český bankovní sektor se pohybuje na velmi zdravé půdě," uvedl Tauber.

Hlavním důvodem, proč se evropské vlády zaručují za vklady v bankách, jsou obavy, aby z nich lidé nezačali v panice hromadně vybírat peníze, říká analytik společnosti Atlantik Milan Lávička: "I v případě banky zdravé by prudký odliv depozit mohl tyto banky přivézt do problémů. Je to spíš k zabránění paniky, krok k uklidnění vkladatelů. Není to, že banky a finanční sektor by to přímo potřeboval."

Pokud by ale Češi začali přesouvat své vklady na garantované účty v zahraničí, musela by zřejmě i naše vláda záruky zvýšit, dodává analytik Lávička: "Jediné riziko, které vidím, je kdyby Česká republika zůstala ostrůvkem uprostřed zemí, které by takové opatření zavedly. Problémem by například bylo, kdyby podobné opatření zavedlo Slovensko. To by mohlo donutit českou vládu k nějaké reakci."

V Německu se snaží zachránit hypoteční banku Hypo Real Estate

Černý den zažila frankfurtská burza. Index DAX se propadl o téměř šest procent na nejnižší hodnotu za poslední více než dva roky. Nic nepomohlo ani schválení balíčku na záchranu hypoteční banky Hypo Real Estate. Právě její akcie oslabily nejvíc.

"Management finančního ústavu definitivně ztratil důvěru. Hypo Real Estate se tak stala nevypočitatelnou," konstatovala analytička Dresdner Bank Susanne Knipsová. Podle agentury Reuters by šéf Hypo Real Estate Georg Funke měl v příštích dnech na svou funkci rezignovat. Dvouciferný propad zaznamenaly taky akcie dalších finanční ústavů Commerzbank a Deutsche Bank.

"Oheň se rozšířil na všechny strany," popsal situaci nejmenovaný burzovní makléř. Nic nepomohly ani signály z ministerstva financí, že se chystá alternativní plán "B" na stabilizaci celého finančního sektoru.

Šéf resortu financí Peer Steinbrück ve světle posledních událostí zpochybnil termín vstupu Německých drah na burzu. Experti se domnívají, že by se necelý čtvrtinový podíl v dceřiné společnosti Německých drah Mobility Logistics prodal za příliš nízkou cenu.

Jiří Hošek, Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme