Česko očekává problémy s dodávkou ropy z Ruska

Česká vláda se obává problémů s dodávkami ropy z Ruska. Odvolává se přitom na informace Evropské komise. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner Rádiu Česko řekl, že Rusko se s Ukrajinou nedohodlo na cenách transitu. To by mohlo znamenat omezení dodávek a současně zvýšení ceny této suroviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérie Kralupy nad Vltavou

Rafinérie Kralupy nad Vltavou | Foto: www.ceskarafinerska.cz

Zatímco s dodávkami plynu z Ruska by tuto zimu neměly být problémy, situace s ropou dodávanou takzvanou jižní větví ropovodu Družba přes Ukrajinu se podle ministerstva průmyslu a obchodu komplikuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem pro Rádio Česko

"Problém je v tom, že se premiérka Tymošenková s premiérem Putinem nedohodli na výši tranzitních poplatků. Je to velmi podobná záležitost jako u plynu, čili buď se zvyšuje cena samotného produktu, v tomto případě ropy pro Ukrajinu, nebo se snižuje objem přepravovaného množství přes Ukrajinu a tím se snižuje Ukrajině příjem," uvedl Hüner.

Upozornil, že Ukrajina chce kvůli své špatné hospodářské situaci kompenzovat nižší objem přepravované ropy zvýšeným tranzitním poplatkem. "Což pro všechny ostatní státy Evropy znamená zvýšení ceny této komodity," doplnil Hüner.

Podle neoficiálních informací Rádia Česko z ministerstva průmyslu a obchodu už dokonce ruská strana varovala Švédsko jako předsedající zemi Evropské unie, že od 1. ledna zastavuje tranzit ropy přes Ukrajinu. To ale Hüner nepotvrdil.

Výpadek mohou nahradit další ropovody

V případě, že by ropovod Družba skutečně vyschl, je Česko podle Hünera proti jiným státům z hlediska objemu dodávek ve výhodě. Vláda totiž může případný výpadek pokrýt z alternativních ropovodů Ingolstadt a TAL.

"Máme také státní rezervy na více než 90 dnů, takže celou zimu bychom zvládli bez problémů. Později by to už bylo na úkor ceny, protože podobně jako v roce 2008 by se většina ropy dodávala přes Ingolstadt, což je dražší než přes Družbu," podotkl Hüner.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Kvůli sporům se ocitly na vrcholu zimy bez tepla miliony evropských domácností.

Ladislav Dvořák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme