Česko odmítá návrh rozpočtu EU, nespokojené jsou i další státy

Pro Česko zůstává nepřijatelný i nejnovější návrh evropského rozpočtu. Trvá na tom, že by mělo z Bruselu dostat víc peněz. Po prvním dni bruselské schůzky evropských lídrů to prohlásil premiér České republiky Petr Nečas. Více z rozpočtu chtějí i další země. Jednání budou pokračovat v poledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Petr Nečas na summitu v Bruselu

Český premiér Petr Nečas na summitu v Bruselu | Zdroj: Reuters

Česko chce z evropského rozpočtu na roky 2014 až 2020 přidat prostředky na podporu chudších regionů, což jsou všechny s výjimkou Prahy. Nečas chce, aby příspěvek z Bruselu přesáhl 20 miliard eur, tedy asi 500 miliard korun.

Peníze by Česko mohlo použít třeba na stavbu dálnic nebo na rozvoj obcí. Podle původního návrhu mělo Česko získat zhruba 19 a půl miliardy eur. Evropský prezident Herman Van Rompuy pak Praze přidal několik set milionů eur, podle premiéra Nečase je to však stále málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku evropských lídrů sleduje v Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

Stávající návrh pro Česko znamená asi o 30 procent méně peněz než v minulém období.Podle Nečase by se Česko mělo zaměřit hlavně na smysluplné využití peněz. Přesto podle něj stojí za to bojovat i o jejich celkovou výši.

Češi ale nejsou bráni jako hlavní překážka dohody. Mnohem hlubší je spor mezi bohatými zeměmi, které chtějí šetřit a chtějí evropský rozpočet co nejmenší a mezi chudými zeměmi, které by naopak chtěly víc peněz.

Peníze navíc chce třeba i italský premiér Monti. Podle Britů nebo Švédů by se naopak měl evropský rozpočet snížit v přepočtu o stovky miliard korun.

Členské země dostaly nový návrh okleštěného rozpočtu těsně před půlnocí. Evropští lídři se o dohodu pokusí dnes. Jednání má začít v poledne. Podle diplomatů je však možné, že schůzka skončí krachem.

Lídři zemí EU přerušili jednání o rozpočtu. Pokračovat budou v poledne

Číst článek

„Peníze na společnou zemědělskou politiku a na zajištění soudržnosti, tedy rozvoje chudších oblastí, byly předsedou Evropské rady příliš omezené,“ prohlásil po letmém prostudování návrhu francouzský prezident Francois Hollande.

Bude prý nadále naléhat na to, aby se financování podpory zemědělců upravilo lepším způsobem. Hollande také očekává dlouhou debatu o množství peněz na politiku podpory méně rozvinutých regionů. Doufá, že v jednáních převládne proevropský duch.

Menší podpora z EU, to by byl ve Francii oheň na střeše, říká francouzský zemědělec

Číst článek

Část politiků včetně například německé kancléřky Merkelové však vidí mezi státy tak hluboké rozpory, že se je na tomto summitu ještě nepodaří vyřešit.

„Možná se budeme muset sejít znovu“, řekla Merkelová. Pokud by se tak stalo, mohlo by to příjemcům peněz zkomplikovat jejich čerpání.

Pavel Novák, Igor Maňour, Ondřej Houska, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme