Česko opět láká turisty. Nejvíce jich přijíždí z Německa a z Ruska

Cestovní ruch v Česku opět ožívá. Ve druhém čtvrtletí přijelo do českých hotelů o desetinu více turistů ve srovnání s minulým rokem. Největší podíl na nárůstu měli právě cizinci. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Filip Jandourek

Podle hoteliéřů, cestovních kanceláří i analytiků cestovního ruchu příznivá čísla svědčí především o tom, že ekonomická krize pominula a nastává opět hlad po cestování. A dalším faktorem je politická situace v arabských zemích, která doslova překreslila celosvětovou mapu cestovního ruchu.

„V letošním roce nepřijelo do arabských zemí více jak 600 tisíc návštěvníků, především seniorů ze západní Evropy. Tito senioři hledají své uplatnění na trhu cestovního ruchu a svá cílová místa ne v rozsahu let, ale měsíců. Proto na celkových příjezdech ve druhém čtvrtletí letošního roku do České republiky, a jejich nárůstu, se podíleli zhruba jednou polovinou,“ říká analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl ředitel komunikace agentury Czech Tourism Pavel Klicpera.mp3

Paradoxně Česku pomohlo i ne úplně letní počasí, které turisty táhne především k návštěvě památek.

Nejčastěji přijíždějí do České republiky Němci, druzí jsou pak turisti z Ruska, těch přijelo o padesát procent víc. Potvrdil se naopak trend, že Česko není oblíbenou destinací pro Brity.

„Oni mají jedno specifikum, proč se tak propadají: mnoho britských turistů totiž jezdilo do České republiky za účelem cest za rozlučkou se svobodou. Ovšem už před dvěma lety britské cestovní kanceláře zjistili, že stejně hezké dívky a stejně dobré pivo mají v pobaltských postsovětských zemích a přesměrovaly své zájezdy tímto směrem,“ říká viceprezident Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Nejnavštěvovanější jsou Praha a Středočeský kraj

Ze statistiky také vyplývá, že u turistů stále nejvíc vede Praha a Středočeský kraj.

„Česká republika je především bezpečná destinace, mluví se o ní jako o sázce na jistotu, tedy blízké bezpečné destinaci s dobrým poměrem cena a kvalita a zároveň i s velkým kulturním a historickým bohatstvím – památky Unesco, hlavní město Praha, lázně, hrady, zámky, Český Krumlov.,“ říká ředitel komunikace agentury Czech Tourism Pavel Klicpera.

Turisté si oblíbili luxusní hotely, zejména pětihvězdičkové. Bydlí tam každý desátý. Důvodem ale není to, že by turisté bohatli, ale cena za pokoj. Ta je totiž v Česku ve srovnání s okolními státy mnohem nižší. To ale podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek brzo skončí:

„Trend nízké ceny nemůže trvat dlouho. Myslím si, že se trh začne postupně čistit, protože pokud někdo bude dál aplikovat tyto ceny, tak nebude mít do budoucna do investic.“

Česko se podle statistiky stále nezbavilo nálepky země, kde turisty okradou už při příjezdu na letiště.

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme