Česko patří mezi poškozené v kauze Mostecké uhelné, rozhodl švýcarský nejvyšší soud

Švýcarský nejvyšší soud v Lausanne rozhodl v pátek o odvolání v kauze Mostecké uhelné společnosti. Vyplývá to z tiskové zprávy zveřejněné na webových stránkách soudu. Česká republika podle něj byla poškozena při privatizaci a měla tedy být připuštěná jako účastník k řízení nižšího soudu. Ten by se tak měl zčásti případem zabývat znovu.

Aktualizováno Lausanne (Aktualizováno: 16:50 29. 12. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba (ilustrační foto)

Česko patří mezi poškozené v kauze privatizace Mostecké uhelné (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Soud po třech letech tak rozhodl o odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu, který bývalé manažery a majitele MUS odsoudil za podvod a praní špinavých peněz v tamních bankách. Dal jim za to tresty od 52 do 16 měsíců vězení, statisícové pokuty a zabavil jim na účtech přes 13 miliard korun.

Kauza Mostecké uhelné: stát se označil za poškozeného, chce přes osm miliard

Číst článek

Zabavení těchto peněz v pátek také Nejvyšší soud potvrdil. V případě trestů ale ještě u tří obviněných žádá nižší soud o nové přezkoumání její výše.

Naopak soud vyhověl stížnosti proti původnímu rozsudku v případě Belgičana Jacquese de Groota. Nižší instance ho za podíl na podvodu potrestala podmínkou a pokutou ve výši zhruba 1,5 milionu korun, to se má ale znovu přezkoumat.

„Odvolání belgického státního příslušníka bylo vyhověno – soud musí znovu prokázat, jestli dotyčná osoba jednala úmyslně,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Nejvyšší soud zároveň vyhověl stížnosti České republiky, které se nelíbilo, že jako poškozená strana nebyla připuštěna k řízení u trestního tribunálu. Dalšího jednání se tedy má zúčastnit.

Právník státu Marek Procházka z advokátní kanceláře PRK k tomu Radiožurnálu řekl: „Rozsudek je pro Českou republiku úspěch v tom smyslu, že můžeme jako poškozená strana uplatnit náhradu škody. Znamená to potvrzení toho, že Česká republika byla obětí podvodu při prodeji akcií Mostecké uhelné společnosti.“

Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování ve věcech majetkových uvítaly, že se svojí žádostí uspěly. „Česká republika tak bude ve sporu uplatňovat náhradu škody,“ uvedly úřady ve společné tiskové zprávě.

Kauza Mostecké uhelné: státní zastupitelství obžalovalo šest lidí. Měli způsobit škodu 3,2 miliardy

Číst článek

Rozsudek byl v některých zásadních částech zrušen a vrácen k dalšímu řízení. Zejména pokud jde o výši pokut, ale také o délku trestu. Soud výslovně konstatoval, že je třeba vzít v úvahu fakt, že od doby, kdy měly být skutky spáchány, uplynula již velmi dlouhá doba, uvedla v pátek na dotaz ČTK advokátka odsouzených Karolina Zelenková.

Podle ní byla zrušena i některá rozhodnutí prvoinstančního soudu ohledně praní špinavých peněz. Podotýkám, že rozsudek má 166 stran a zatím jsme jej neprostudovali. Nicméně mohu potvrdit, že rozhodovat se bude znovu v Bellinzoně, dodala advokátka.

Rozsudky mají stovky stran, nestihli jsme je přečíst

Nejvyšší trest dostal od federálního tribunálu bývalý šéf Mostecké uhelné a spoluvlastník skupiny Appian Antonín Koláček. Do vězení má jít na 56 měsíců.

Zda má v jeho případě soud znovu jednat o výši trestu z tiskové zprávy není jasné. Sám Koláček Radiožurnálu napsal, že zpráva ho zastihla na léčení v Indii, odkud se vrací až v lednu. „Omlouvám se, ale budu se moci vyjádřit až po mém návratu a po prostudování rozhodnutí,“ napsal v sms.

Dalším doposud nepravomocně odsouzeným v kauze MUS je Jiří Diviš, který čelí kromě podvodu a praní špinavých peněz také obvinění za falšování listin. Soud ho potrestal 46 měsíci vězení. Odsouzeni jsou i Marek Čmejla s trestem na 4 roky, Oldřich Klimecký 3 roky a Petr Kraus, který dostal trest 16 měsíců.

Kraus Radiožurnálu v SMS napsal, že v této chvíli neví, co rozhodnutí soudu znamená. „Rozsudky mají dohromady stovky stran a nikdo je doposud nestihl přečíst. Každopádně již teď mohu říci, že pro mě kauza MUS v žádném případě nekončí a že se rozhodně odvolám k Evropskému soudu pro lidská práva,“ napsal Kraus.

Všech pět lidí je zároveň stíháno za privatizaci MUS i v Česku. Obžalobu podalo letos na podzim Vrchní státní zastupitelství v Olomouci k pražskému městskému soudu.

Podle žalobce Petra Šeredy zatím není jasné, jaký dopad verdikt švýcarského Nejvyššího soudu může mít na řízení u nás. Nelze totiž někoho za jeden skutek soudit dvakrát. „S rozsudky se nejprve detailně seznámíme a posoudíme to,“ řekl Radiožurnálu.

Škoda, kterou měla pětice Česku způsobit, dosahuje řádu miliard korun. Podle původního rozsudku nižší soudní instance ve Švýcarsku škoda státu dosáhla zhruba 2 miliard korun. Obžaloba podaná v Česku pak škodu vyčísluje na 3,3 miliardy korun.

Škoda měla vzniknout při privatizaci 46 % akcií mosteckých dolů do rukou Appianu v roce 1999. Za své akcie od něj stát dostal jen 650 milionů korun, ačkoliv jejich skutečná hodnota tehdy byla podle policie téměř 4 miliardy korun.

Appian totiž zkupoval akcie z trhu v předchozích letech, a to utajeně za peníze samotných dolů, a získal tak majoritu. Až po roce, kdy se s akciemi fakticky neobchodovalo a jejich cena spadla, nabídl odkoupení podílu státu. Vláda vzhledem k nepřehledné situaci a pozici minoritního vlastníka nabídku jako údajně výhodnou schválila.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme