Platová nerovnost v Česku přetrvává. Vysokoškolačky berou o 30 procent méně než muži

České ženy mají průměrně o 21 procent nižší plat než jejich mužští kolegové. Vládní odbor rovnosti žen a mužů proto navrhuje zvýšit kontroly inspekce práce zaměřené na tento problém. Všechna ministerstva by pak podle návrhu měla provést analýzy posuzující rovnost žen a mužů na pracovišti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena s peněženkou (ilustrační foto)

Žena s peněženkou (ilustrační foto) | Foto: Jan Vašek | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Podpora, které se mi dostalo, jasně ukazuje, že je zde opravdový hlad po rovném odměňování. A to nejen mezi ženami v BBC, ale v celé Británii a všude na světě,“ prohlásila v lednu redaktorka BBC Carrie Graciová, která po zjištění, že bere o polovinu nižší mzdu než její mužští kolegové, rezignovala na post vedoucí čínské redakce.

Kauza kolem nerovného odměňování mužů a žen v BBC propukla poté, co loni Velká Británie zavedla jako jedna z prvních zemí v Evropě pro velké společnosti povinnost zveřejňovat rozdíly ve mzdách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozdíly v platech žen a mužů se v Česku nedaří snižovat. Poslechněte si proč

Čeští politici o podobné povinnosti zatím ani neuvažují. Rozdíly v platech žen a mužů v Česku jsou přitom propastné.

Podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána z hnutí ANO to potvrzuje i nová zpráva o rovnosti za minulý rok. „Nerovnost žen a mužů v naší společnosti přetrvává a nedaří se ji ani nijak výrazně snižovat, natož odstraňovat,“ říká pro Radiožurnál.

Nerovnost v odměňování v Česku nejvíce postihuje vysokoškolačky, které berou téměř o 30 procent nižší mzdy. Ženy v důchodovém věku mají o 18 procent nižší penze a jsou třikrát více ohroženy příjmovou chudobou.

Podle ředitele Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radana Šafaříka jsou jednou z příčin platové nerovnosti dlouhé výpadky žen z práce po narození dětí. „Ve věkové kategorii do 30 let vydělávají ženy pouze o deset procent méně, pouze v uvozovkách. Je zřejmé, že k největšímu propadu dochází právě z důvodu založení rodiny a výpadku z trhu práce na poměrně dlouhou dobu.“

Opačným směrem

Ředitelka organizace Gender studies Helena Skálová se domnívá, že za uplynulý rok nedošlo v žádné oblasti k výraznému zlepšení rovnosti žen a mužů. Některé návrhy poslanců jdou podle Skálové dokonce opačným směrem.

„V současné době je ohrožena platná novela školského zákona, která od roku 2020 garantovala místo ve školkách dětem mladším tří let. A na základě poměrně zvláštní rétoriky toto opatření oklešťuje, a tím pádem znemožňuje svobodu volby pro ženy, matky dětí mladších tří let.“

Výzkum: ženy pracují denně téměř o hodinu déle než muži. Ovšem zadarmo

Číst článek

Zpráva o rovnosti žen a mužů obsahuje i návrh opatření, ke kterým by se vláda schválením dokumentu měla zavázat. Pelikán podotýká, že je mezi nimi i kampaň za rovnocenné zapojení mužů do péče o děti a domácnost.

„Jde zejména o podporu rozšíření předškolní péče, zároveň se snažíme i propagovat to, že na rodičovské dovolené se mohou vystřídat oba rodiče. Právě ta velmi neobvykle dlouhá doba, po kterou ženy u nás musí přerušovat svou kariéru, stojí za výraznou nerovností žen v naší společnosti,“ říká ministr.

Mezi dalšími opatřeními, o kterých ve středu jedná vláda, je i podporování dívek ke studiu IT oborů nebo zvýšená prevence sexuálního obtěžování ve veřejné dopravě.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme