Česko podle EK patří k úspěšnějším v čerpání evropských fondů

Česká republika polovině doby určené pro čerpání evropských fondů. To skončí v roce 2013. Toto období je příhodné pro jednání o další budoucnosti a o prioritách kohezní politiky právě po roce 2013. Hodí se ale také ke zhodnocení dosavadního čerpání. V Praze dnes bilancovali zástupci Evropské komise a také ministerstva pro místní rozvoj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Přestože v České republice se často diskutuje o tom, že čerpání je pomalé a nedostatečné, Evropská komise hodnotí Českou republiku v podstatě kladně, říká jeden z představitelů Evropské komise Jack Engwegen:

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR je v polovině doby určené pro čerpání evropských fondů. Ve studu je redaktorka Barbora Kreuzerová.

"Obecně lze říci, že si Česká republika vede dobře. Peníze jsou čerpány, stavby probíhají a probíhá také monitorování. To nám ukazuje, že Češi se starají o to, co se s těmi penězi děje. Navíc také probíhá dobrá spolupráce a koordinace mezi Českou republikou a Evropskou komisí. Pokud jde o nové členské státy, tak Česká republika patří k těm lepším a úspěšnějším v čerpání fondů."

Komise má však i výhrady. Engwegen jich u způsobů čerpání našel pět. Je to strategie výstavby, která není vždy dobře promyšlená, dále potom malá působnost fondů. Ta vychází z toho, že čerpat se daří například Praze, méně už potom menším městům. Evropská komise nám vytýká také malé zapojení soukromého a akademického sektoru a jejich slabou komunikaci s ostatními segmenty.

Za velmi zásadní považuje Jack Engwegen ještě jeden problém:

"Rádi bychom viděli více stability, pokud jde o strukturu a obsazení řídících orgánů. Ve chvíli, kdy dojde k volbám, tak se všichni úředníci vymění, a to i ti, kteří patří spravují strukturální fondy. Potom chybí větší kontinuita, a to je znát i na chodu strukturálních fondů."

Češi s výtkami souhlasí

Česká strana se zmíněnými problémy většinou souhlasí, jsou celkem sebekritičtí.

Například ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík řekl, že se naprosto ztotožňuje s poslední kritikou. Podle něj je nutné aby úředníci, kteří mají na starosti například čerpání z fondů, byli nepolitičtí a aby své funkce zastávali za všech vlád, a mohli tak sbírat zkušenosti a dlouhodobě je v praxi uplatňovat.

Mejstřík je ale podle svých slov potěšen například tím, že pro období od roku 2013 je jednou z hlavních priorit kohezní politiky zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Kromě konkurenceschopnosti jsou dalšími prioritami, které mají být zohledněny v dalším čerpacím období, například rozvoj páteřní infrastruktury, zvyšování kvality efektivity veřejné správy nebo třeba integrovaný rozvoj území. Pátou prioritou je také sociální začleňování a boj s chudobou.

Marián Vojtek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme